A kormánymű hibáknak több közös tulajdonságuk van azon kívül is, hogy mindegyik ugyanazt az alkatrész-csoportot érinti. A kormánymű meghibásodása a hiba fajtájtól függetlenül komoly biztonsági kockázatot rejt. Hibás kormányművel közlekedni veszélyes, hiszen nem tudhatjuk biztosan miként fog járművünk reagálni az általunk a kormánykeréken keresztül adott vezérlésre. A kormánymű hibák jellemzően súlyosbodnak az idő előrehaladtával, mivel azok gyakran kopásra, rozsdásodásra vagy valamilyen tömítési problémára vezethetőek vissza.

A kormánymű hibájánál tehát a lehető legközelebbi autószervizbe kell menni a lehető leghamarabb. Ha a hiba hosszabb ideje (vagy ismeretlen ideje) fennáll, esetleg messzebb található bevált szervizünk, akkor járunk el leghelyesebben, ha autónkat szállíttatjuk és nem saját lábán vezetjük oda. Ettől eltérő esetben sem indokolatlan ez az elővigyázatosság, a kormánymű legkisebb hibája is komoly veszélyt jelenthet.

A kormánymű hibájára érdemes gondolnunk ha nem szokásosan működik a szervó, ha folyik az olaj, ha kopogó hangot hallunk a kormányműből, ha lóg, ugrál, rezeg vagy nyikorog a kormány, túl nehéz vagy túl könnyű mozgatni a kormányt, vagy ha a kormánynak holtjátéka van.

A kopogást jellemzően a kormánymű fogasléc vagy az orsó tengely kopása okozza. A gumiharang kopása, elöregedése, rugalmasságának elvesztése közvetlenül is érződhet a kormánykeréken rezgések formájában vagy az autó stabilitásának, kormányozhatóságának csökkenésében. A szokatlan kormányszög gyorsan orvosolható helytelen beállításokra éppúgy visszavezethető, mint komolyabb vezérlési problémákra. A pontos diagnosztikát bízzuk tapasztalt szakemberekre.

A Kormánymű Szerviz az általános autójavítóktól elkülönülten működik, kifejezetten a kormányművek hibáira koncentrálva. A kormánymű ki- és beszerelése rutin feladat, de az alkatrész elemeinek javítása, felújítása specializált szaktudást igényelnek. A kormánymű javítása tehát nem feltétlenül a kiszerelés helyén történik, kérhetjük az alkatrész elküldését az általunk választott szakszervizbe.

Ajánlott cikkek