Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 3782

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

ZSINDELYES PÁLINKA

Riport szövege:

Zsindelyes pálinkát kóstolhattak Budapesten a JamPub vendégei. Valódi nyírségi gyümölcspálinkákkal fogadták a szórakozni vágyó fiatalokat.

A fergeteges hangulatról pedig a zsindelyes pálinka hazájából érkező Érpataki asszonykórus tagjai gondoskodtak.

Nem csalódhattak a Jam Pub-ba betérők, az est folyamán mindenki megízlelhette azokat a különleges zamatú és ízvilágú pálinkákat, amelyeket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében készítenek.

1984-ben kereskedelmi célú pálinkafőzés és a helyiek bérfőzési igényének kielégítése céljából családi vállalkozást alapított egy nyírségi család Érpatakon. Elsőként építettek egy klasszikus kisüsti technológiát alkalmazó lepárló berendezést.

A Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. négy alapító taggal családi vállalkozásban gyümölcspálinkák előállításával, majd azok palackozásával kezdte működését.

A Zsindelyes pálinkafőzde elnevezés utal arra a településre, ahol a pálinkafőző található valamint a Szatmár-Bereg tájegységekre jellemző tetőfedési hagyományokra is.

SZINKRON: Papp József ügyvezető-tulajdonos Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.

A Zsindelyes tanya történetét…1990-től bővült ki családi vállalkozássá.

De mit nevezünk pálinkának?

Csak azokat a szeszesitalokat nevezhetjük pálinkának, amelyek alapanyaga kizárólag egészséges, érett, magas cukortartalmú gyümölcs, alkohol és bármilyen egyéb kiegészítő hozzáadása nélkül. Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszi, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készülhet. Az Európai Uniós jogszabályok szerint a pálinka hungarikum, a pálinka elnevezést csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja.

De pontosan hol és miből főzik a zsindelyes pálinkát?

A zsindelyes pálinkát olyan jó minőségű és zamatú gyümölcsökből főzik, amelyek Érpatak környékén teremnek. Mint például az alma vagy a szilva. Jelenleg 25 fajta gyümölcsből 49 féle pálinkát állítanak elő.

SZINKRON:  Papp Józsefné Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.

Az alap ízeken kívül olyan különleges…kivonja a színező anyagot és az aromákat is.

Hogyan főzik a pálinkát?

A pálinka készítése művészet. A főzés folyamata meglehetősen bonyolult, aprólékos, és nagy odafigyelést igényel. Ahhoz, hogy a pálinka különlegesen jó legyen, kiváló gyümölcs, jó főzőberendezés és hozzáértő pálinkafőző mester kell.

Az érett, zamatos gyümölcsöket- mielőtt az érlelő tartályba kerülnek, megmossák, kimagozzák. A különböző gyümölcsökből készül az alapanyag, a cefre, amely főző majd finomító üstbe kerül. Ezután következik az érlelés, ami történhet akár tölgyfahordóban is. A kifőzött pálinkát végül palackozzák.

A Zsindelyes Pálinkafőzdében a lepárlás hagyományos kétlépcsős vörösrézüstben történik, mely egy 487 literes főzőüstből és egy 328 literes finomítóból tevődik össze. A készülék hagyományos fatüzelésű volt, de az egyenletes lepárlási hőmérséklet érdekében áttértek a gőzfűtés alkalmazására.

A pálinkafőzés befejezése után termékeiket saválló tartályokban több hétig pihentetik, ahol állandó hőmérsékleten kialakulnak a kívánt íz és zamatanyagok. Csak a megfelelő érzékszervi tulajdonságok kialakulása után palackozzák és adják kereskedelmi forgalomba. 

De mitől finom és különleges zamatú a zsindelyes?

SZINKRON: Papp József ügyvezető-tulajdonos Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.

Én azt hiszem, hogy a gyümölcs…szolgálhatjuk ezt a tevékenységet.

A jelenleg működő lepárló rendszer vörös rézből készült, így a kész párlat minősége nagymértékben javul. A főzőkészülék gőzzel való fűtése, és a hűtővíz újra hasznosítása által jelentősen nőtt a főzde energiatakarékossága. A mérő berendezések és figyelő ablakok segítségével folyamatosan nyomon lehet követni a cefre főzését, és az aromátor megfelelő működését. A mintavevő csap, és az automata vezérlés a főzőmester szaktudásával társulva, csúcsminőség elérését teszi lehetővé.

SZINKRON: Papp József ügyvezető-tulajdonos Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.

Mit jelent számomra…törvényi védettséget is élvez.

A jobb íz és zamat érdekében a Zsindelyes pálinkacsaládot tölgyfahordóban érlelik, min. két hónapig. Jelenleg 46 tölgyfa hordóban egyszerre 8600 liter pálinka érlelése folyik.

SZINKRON:  Papp József ügyvezető-tulajdonos Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.

2004-ben, amikor kerestük a márkanevet…ezt a nevet tudjuk eladni, mint márkát.

Pálinkát régóta fogyasztunk, de a szokások jelentősen megváltoztak nagyapáink kora óta.

SZINKRON: Papp József ügyvezető-tulajdonos Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.

Ezt nem lehet úgy, mint…a pálinkafogyasztásnak.

A Pálinkafőzde kóstolóházában a vendégek nyomon követhetik a gyümölcs útját a palackig, megismerkedhetnek a cefrézési, pálinkafőzési, és érlelési eljárásokkal. A tulajdonosok a jövőben egy panziót, és egy halastó szeretnének létesíteni, ahol az érpatakra érkezők több napot is eltölthetnének. A turisták megismerkedhetnének a megye turisztika látványosságaival és a finom pálinkák mellett a térség ételkülönlegességeit is megkóstolhatnák.

SZINKRON: Papp József ügyvezető-tulajdonos Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.

A zsindelyes ne csak pálinka, hanem életérzés…távozzék.

 


képlista
  • zsindelyes pálinka
  • asszonykórus
  • pálinka főzde
  • pálinka pohárba töltése
  • ágyas pálinka
  • érlelőtartály
  • mérőberendezések
 
ZSINDELYES PÁLINKA
RSS
Kategória: gasztronómia
Megszólaló: Papp József
Beosztás: Zsindelyes Pálinkafőzde
Készült: 2009-05-27
Helyszín: Érpatak,
Hossz: 06:01
Kulcsszavak: pálinka, zsindelyes, pálinkafőzde
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia