Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 9080

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

VESZÉLYES ANYAJEGY

A riport szövege:

A testünk legkülönbözőbb pontjain található anyajegyek száma akár a 100-at is meghaladhatja. Az ősi néphit szerint az anyajegy akkor keletkezik, amikor a kismamához hozzádobnak egy gyümölcsöt. Ha utána kap, akkor a gyümölcs formája kirajzolódik gyermeke bőrén. Ugyenez történik akkor is, ha a várandós anya megijed valamitől. A középkorban a két mell között megjelenő anyajegyeket a boszorkányság jeleként tekintették. De, vajon ezek a sötét színű foltocskák, melyeket anyajegynek hívunk, valóban az anyától származnak? A válasz, nem. Az anyajegyet nem lehet örökölni. Az anyajegy nem más, mint a bőr szövettani elváltozása, lényegében egy bőrhiba.

Szinkron: Dr. Szokolai Erzsébet, bőtgyógyász
" Az anyajegyek szövetszaporulatok, amik vagy az inreauriten vagyis még a terhesség alatt alakulnak ki, vagy pedig az életünk folyamán keletkeznek napfény hatására."

Ez a bőrszöveti elváltozás tehát már embrió korunkban kialakulhat, de születésünk után is szerezhetünk újabbakat. Elsősorban akkor, ha sokat napozunk. A két típus között azonban szerkezetileg és élettanilag nincs különbség. Kialakulásakor tulajdonképpen az történik, hogy színanyagot hordozó pigmentsejtek rossz útra tévednek és egy ponton összecsomósodnak. Az anyajegy mérete lehet egy tűszúrásnyi, de akár több centiméter átmérőjű is. Testünk bármely részén megjelenhet. Megfigyelések szerint leggyakrabban a törzsön alakulnak ki az anyajegyek. Kevésbé jellemző a végtagokon, ám ezek hajlamosak rosszindulatúvá válni. Az anyajegy komoly veszélyt jelenthet az ember egészségére, mert a sejtburjánzás hatására elrákosodhat, ezért évente egyszer legalább érdemes szűrésen résztvenni. Bőrrákban ma 100.000 emberből 12 hal meg. Az elváltozott anyajegyek egynegyed részben óva nthetnek a szörnyű betegségnek.

Szinkron:
"Az az anyajegy, amelyik elkezd viszketni, ott már egty gyanú fel kell, hogy merüljön a betegekben. A formája elváltozik az anyajegyeknek, esetleg kicsit kiemelkedik. A színében barnás, a sötétebb barnától a világosabb foltok jelennek meg. "

Ez a digitális dermotoszkóp a klasszikus bőrvizsgáló berendezéssel szemben 30-szoros nagyításban fényképezi le az anyajegyet. Így jól láthatóvá válnak az elváltozások. A képen most egy rákos anyajegy látható. A szélei nem határolódnak el szabályosan, jól kivehetők a különböző árnyalatú foltok is, melyek szintén a bőrrák, a melanoma jelei.

Szinkron: Dr. Rozsos Tamás, plasztikai sebész
"Ha időben ellátjuk ezeket a veszélyes anyajegyeket, amelyekre vannak bizonyos jelek, melyek arra utalnak, hogy ez megindul a rosszindulatúság felé és ezt eltávolítjuk, akkor ebből nem fog melanoma kialakulni. "

Az anyajegy gyakran van olyan helyen, ahol folyamatos dörzsölés érheti. A gyulladás megelőzése érdekében ilyenkor is ajánlatosabb inkább eltávolítni. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik. Az anyajegyet ép bőrszegéllyel metszik ki, így lényegében egy biztonsági zonával távolítják el, majd a sebet bevarrják. A kimetszett anyajegyet szövettanilag is megvizsgálják, hogy kizárják vagy éppen megerősítsék a sejtburjánzás gyanuját. Az anyajegyre csak egy pici heg emlékeztet majd, a veszélyforrás pedig megszűnt. Az anyajegy azonban nem csak egy egyszerű bőrhiba, hiszen a nyugati kultúrában a szépség jelképe is lehet. A modell iparban viszont mégis örökös dilemma marad el kell-e távolítani vagy sem.

képlista
  • anyajegyek
  • anyajegyvizsgálat
  • anyajegy eltávolítása
  • rákos anyajegy
 
VESZÉLYES ANYAJEGY
RSS
Kategória: tud/tech
Megszólaló: Dr. Szokolai Erzsébet
Beosztás: Bőrgyógyász
Készült: 2009-04-28
Helyszín: Budapest,
Hossz: 03:54
Kulcsszavak: anyajegy, vizsgálat, rák,
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia