Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 3877

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

AZ EGÉSZSÉGES SZÓJA

Riport szövege:

A szenvedélyes húsevők megvetik, a bioétel imádó vegetáriánusok esküsznek rá. Egy biztos, a reform étkezés sava-borsa ma kétség kívül a szója. Ezta hüvelyes növényt Kínában termesztették először kb 5000 évvel ezelőtt. Európában eleinte csak takarmányozásra használták. Emberi élelmiszerré csak a 19. században vált. A szójának kb 500 fajtája ismeretes a világon. Léteznek olyan fehérjéket felépítő aminósavak, amelyeket a szervezetünk nem képes előállítani. Ezekhez az anyagokhoz valamilyen külső forrásból, legtöbbször táplálkozás útján juthatunk hozzá. Ilyen úgynevezett eszenciális aminósavakat és fehérjéket tartalmaz a hús, valamint a növények közül nagy mennyiségben a szója.

Szinkron:Dr Grainer Erika, dietetikus
"A fehérje, amit 100 gramm szója tartalmaz, megközelíti az azoos mennyiségű marhasban lévő fehérjét, kb olyan 37-41 gramm."

Sok kutató vitatja azt, hogy a szója valóban egészséges -e. Ugyanis ez a növény úgynevezett proteáz inhibitorokat tartalmaz. Ezek olyan anyagok, amelyek gátolják a fehérjék megemésztését a gyomorban. A proteáz inhibitorok ha nagy mennyiségben kerülnek be a szervezetbe, daganatos megbetegedésekhez vezetnek, ezért sokáig úgy gondolták, hogy a szója rákkeltő. Ám megfelelő felhasználása során ezek az emésztést gátló enzimek átalakulnak.

 Szinkron:Dr Grainer Erika, dietetikus
"Tudni kell azt a szójatermékekről, hogy megfelelő hőkezelés során ez a proteáz inhibitor bomlik és így nem kell a szervezetünkbe, illetve minimális mennyiségbe, ami még nem okozhatja daganatos megbetegedés kialakulását."

Ezt a hőkezelési eljárást kizárólag gyári körülmények között lehet megfelelően elvégezni. Így a nagyobb mennyiségű nyers szója elfogyasztása nem ajánlatos. A szója helyesen elkészítve, akár segíthet megelőzni bizonyos daganatos betegségek kialakulását. Tudósok megfigyelték, hogy Japánban ahol a szója, ami alapélelmiszernek számít sokkal kevesebb arányban alakul ki emlőrák a nők körében. Ez bizonyos vegyületeknek, a flavonoidoknak és az izoflavonoidoknak köszönhető, amelyek nagy mennyiségben megtalálhatók a szójában. Ezek az anyagok képesek semlegesíteni a szervezetbe kerülő rákkeltő vegyületeket. De szerepük van a szív és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz megelőzésében is. Magyarországon egy gyermek étkeztetési program keretében már megfigyelték a szója jótékony hatását. Az általános és középiskolás gyerekek a vizsgálat alatt az étkezésekkor szójából készült ételeket kaptak.

Szinkron:Dr Grainer Erika, dietetikus
"Egyes gyerekeknél, akiknél magas koleszterinszintet vagy emelkedett koleszterinszintet mértünk a vizsgálat elején, koleszterinszint csökkenést tapasztaltunk a vizsgálat végére és, ami nagyon fontos, hogy nem alakultak ki vashiányos állapotok a gyerekeknél. "

A szója sokoldalú vitamin és ásványi anyag forrás is. Tartalmaz szelént, magnéziumot, káliumot, vasat, B1 és B2 vitamint. Azonban gazdag olyan élelmi rostokban is, amelyek gátolhatják a szervezet számára fontos ásványi anyagok hasznosulását.  

Szinkron:Dr Grainer Erika, dietetikus
" Ezek a rostanyagok nagy mennyiségű szója fogyasztásánál megköthetik a táplálékokkal bevitt ásványi anyagokat, káliumot, cinket, rezet, vasat."

Így ezek a fontos vegyületek nem tudnak felszívódni és ezáltal hiány keletkezhet belőlük a szervezetben. A szójamag értékes olajtartalmát, amely 100grammonként  körülbelül 22gramm. A belőle készített termékeknél csökkentik, így diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.  

Szinkron:Dr Grainer Erika, dietetikus
"A szójaliszt az csökkentett zsírtartalmú, zsírtalanított formában kerül. A szójagranulátum, a szójakocka nem magas olajtartalmat és hát ugyanez elmondható a tofuról is."

Szójából ma már lehet kapni párizsit, virslit, joghurtot, kekszet, pudingot, különböző ízesítésű szószokat. De ételalapanagokat, fasírtot, lisztet, olajat is. A hüvelyes növényből tejet is nyernek. Ez az ital majden kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a tehén tej. Mivel a szója íztelen, így könnyen és változatosan fűszerezhető. A pörköltől a fasírtig a legkülönfélébb ételek alapanyagául szolgál ez a tápanyagdús nyövény.

képlista
  • szója
  • szójaültetvény
  • marhahús
  • szójamag
  • szója hőkezelése
  • szója futószalagon
  • szójatej
  • szójafasírt
  • szójapörkölt
  • Tókiói utcaképek
 
AZ EGÉSZSÉGES SZÓJA
RSS
Kategória: életmód
Megszólaló: Dr. Grainer Erika
Beosztás: Dietetikus
Készült: 2009-06-30
Helyszín: Budapest,
Hossz: 05:21
Kulcsszavak: szója, egészség, Kína
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia