Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 5669

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

SZENT GYÖRGY-HEGYI BIOBOR

Riport szövege:

A Tapolcai-medence tűzhányói, bazaltsapkás tanúhegyei közül az egyik legjellegzetesebb a 415 m magas Szent György-hegy. A málló bazalttörmelék a pannon üledékkel elvegyülve hazánk egyik leghíresebb szőlőtermő táját alakította itt ki. A legjellemzőbb szőlőfajták: az olaszrizling, a szürkebarát, a kéknyelű, hárslevelű és a muskotály.

1992-ben ezen a tájon alapították a BioVitis Bt.-t, amely egy családi pincészet. Szent György-hegyen 32 hektár ültetvényen termesztenek az Európai Uniós szabályoknak megfelelően, ellenőrzött biotermesztéssel szőlőt.

SZINKRON: Kovács Zoltán, borász
Azért foglalkozunk biotermesztéssel, mert semmiképp sem szeretnénk a természetszennyezés, humán szennyezési folyamatnak a részesei lenni. Ránk van bízva a Föld golyóból kb. 64 hektár felület. Ezen mi jó lelkiismerettel szeretnénk úgy dolgozni, hogy az utódaink számára is tiszta környezetet hagyunk és tevékenységünkkel nemkárosítjuk a környezetet és az általunk készített műalkotások- a borokról van szó-általunk készített borművészeti alkotások is mentesek a vegyszerek szennyezéseitől és káros hatásaitól.

De hogyan készül a biobor?

A szőlőtermesztés folyamatában tilos minden szintetikus szerves és szervetlen kémiai anyag felhasználása, kémiai gyomirtás, szerves kémiai növényvédelem és rovar ölőszerek alkalmazása.

SZINKRON: Kovács Zoltán, borász
A biotermesztésnek évtizedes hagyományai vannak, a legnagyobb tapasztalattal rendelkező kertészeti technológia és gyakorlatilag biotermesztés folyt a földön ezt megelőzően 70-80 évvel ezelőtt, amikor a vegyipar kezdte a termékeit beáramoltatni a mezőgazdaságba és kertészetbe. Igaz, hogy megnőtt a termésátlag, kevesebb termés ment veszendőbe, de annál több vegyianyag került és kerül ma is napjainkban az élelmiszerekbe és a természeti környezetbe.Ma az Unió területén a legjobban szennyezett élelmiszer a szőlő és a bor.

A szőlőtermesztés során például törekedni kell az ültetvény kielégítő tápanyag ellátására szervesanyag formában. Többek között ezt a munkát végzik el a szabadon legelésző rackajuhok. De az ő feladatuk a szőlőbirtokon lelegelni a növényeket, ill. a tőkék törzstisztítása. A növényvédelem réz és kénalapú, évente 4-5-ször permeteznek.

A biotermesztés kockázatos termesztési módszer, de felkészült szakemberekkel, komoly szakmai tudással megelőzhetők a gazdálkodást veszélyeztető tényezők.

De a végeredmény magáért beszél!

A Szent György-hegyi rizlingborok nevezetesek arról, hogy könnyen tisztulnak, törésre nem hajlamosak és szép tükrösek maradnak. A klimatikus viszonyok miatt különleges a zamatanyaguk. A Szent György-hegyi muskotály Európa egyik legrégebbi szőlőfajtájából, a Magyarországon szinte teljesen ismeretlen muscat blanc szőlőből készül. Ez különleges illatokkal és ízvilággal megáldott bor. A bort finom kettősség jellemzi. Egyfelől találkozunk a muskotályos édeskés illattal, másrészt pedig a harmonikus savak mentén előjön a Szent-György hegyi vulkanikus termőhely gazdag beltartalma, karakteres, tüzes ízvilága.

SZINKRON: Kovács Zoltán, borász
Erről az embernek a harmónia jut eszébe, amikor egy palack bort kinyit és megízleli, erre vágyik az ember, ezt keresi egész életében születésétől haláláig. Ezért készít műalkotásokat, többek között bort is, hogy ezt a harmóniát konzerválja.
Ha éppenséggel nem olyan környezetben van, ahol a harmónia dől rá, özönlik rá, hanem ennél silányabb környezetben van, akkor felnyit egy palack bort és elkényezteti magát harmóniával.

képlista
  • szőlőhegy
  • szőlőtőke
  • borospince
  • borosüveg
  • boroshordó
 
SZENT GYÖRGY-HEGYI BIOBOR
RSS
Kategória: gasztronómia
Megszólaló: Kovács Zoltán
Beosztás: borász
Készült: 2009-11-11
Helyszín: Szent György-hegy,
Hossz: 04:29
Kulcsszavak: biobor, Szent György-hegy
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
KAPCSOLAT
Kovács Zoltán email
cégvezető
Biovitos Kft.
Telefon: 06 - 28/446-991
www.biovitis.axelero.hu
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia