Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 8914

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

SHIITAKE GOMBA

Riport szövege:

Ezt a gombafajtát Kelet-Ázsiában, mintegy 2200 éve ismerik. A kínaiak illatos gombának hívják fokhagymára emlékeztető erős, fűszeres illata miatt. A japánok pedig fagombának, mert rendszerint a fák elhalt törzsén él. Japánban megfigyelték, hogy bizonyos területeken a rákos betegek száma alacsonyabb, mint máshol. Kiderítették, hogy ez feltehetően a Shiitake fogyasztásával lehet összefüggésben. A gombából 1969-ben sikerült kivonni egyik hatóanyagát, a lentiánt, amely egy összetett cukor.

Szinkron:Farkas Ilona, onkológus, szakorvos: Lentiánnak a vizsgálatakor az derült ki, hogy ez az úgy nevezett mirigyes típusú daganatokra, mint például emlőrák, bélrák vonatkozásában hozott a legjobb eredményeket és azt is bizonyították a vizsgálatok, hogy leghatásosabb a kemoterápiás kezelések mellett adva volt ez az anyag.


Narr.: A lentián gátolja a baktériumok, vírusok szaporodását, az immunrendszer erősítésével fokozza a szervezet ellenálló képességét és így valószínűleg daganat gátló hatása van.

Szinkron: Farkas Ilona, onkológus, szakorvos:
A laboratóriumi vizsgálatok azt a hatásmechanizmust igazolták, hogy gyakorlatilag a szervezet védekező sejtjeinek az aktivitását mozgósítja vagy segíti az egyik oldalon. A másik oldalon pedig a szervezetben termelő daganatellenes anyagoknak a termelődését is fokozza.

Narr.: A Shiitake erdeinkben nem fordul elő, ezért termeszteni kell. Szükséges hozzá víz, fűrészpor, és a Shiitake csírájával beoltott gabonaszemek. A fűrészport egy hordóban 4-5 percig keverik, majd gabonalisztet és gipszet adnak hozzá. A pontos arányokat Magyarországon hét év alatt kísérletezték ki. Ezután hozzáöntik a tápoldatot és végül az összemorzsolt csírát. Majd ezt az egészet zacskókba tömik és ezeket az úgynevezett blokkokat fölakasztják. Ekkor a gombafonalak elkezdik átszőni a táptalajt, ami lényegében azt jelenti, hogy megeszik a fűrészport. Amikor a fonalak már teljesen átszőtték a blokkot, akkor kifehéredik. A Shiitakénak maximum 24 fokos hőmérsékletre van szüksége, emiatt folyamatosan hűtik a helyiséget .

Szinkron:Locsmándi Csaba, biológus
 Pár termőképes blokkon egy barnulási folyamat, egy barnulási reakció figyelhető meg a blokknak a felszínén. Tulajdonképpen ez egy védőréteg, ami kialakul a blokkon, ez védi meg a blokkot a fertőzésektől és az egyéb káros hatásoktól.


Narr.: A termőképes blokkot ezután vízben áztatják, hogy oxigén tartalma csökkenjen. Ettől kezdődik meg a gomba képződése. A blokkokat naponta locsolják, mert a fagomba növekedéséhez legalább 90%-os páratartalomra van szükség.

Szinkron:Locsmándi Csaba, biológus
 Áztatás után a blokkon hamarosan megjelennek a gombák, először kis dudorok formájában, amelyek növekedésnek indulnak. Két-három nap után már jelentős mértékű ez a növekedés és a hőmérséklettől függően 6-7-8 nap után a gomba már szedéséretté válik.

Narr.: A gombát akkor lehet szedni, ha a lemezeket már látni lehet a kalap alján, illetve a kalap széle egy kicsit aláhajló. Egy blokk öt-hat hullámban körülbelül fél éven keresztül terem és átlagban egy kilogramm gomba nő rajta. A Shiitake gomba ideális élelmiszer, több a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Bár nem csodaszer, de rendszeres fogyasztása csökkenti a vér cukor és koleszterinszintjét, valamint kiválóan méregtelenít.

képlista
  • gomba
  • utca embere Japánban
  • térkép
  • laboratóriumi vizsgálat
  • a gomba termesztése
 
SHIITAKE GOMBA
RSS
Kategória: egyéb
Megszólaló: Dr. Farkas Ilona
Beosztás: Onkológus, szakorvos
Készült: 2009-06-30
Helyszín: ,
Hossz: 04:27
Kulcsszavak: shiitake gomba, gomba,
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia