Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 3507

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

PÁRVÁLASZTÁS ILLAT ALAPJÁN

Riport szövege:

Szerelem első látásra! Valentin napján ez igencsak aktuális téma és mindannyiunk számára ismerős jelenség. De gondolták volna, hogy párválasztáskor esetenként nagyobb szerep jut az orrunknak, mint a szemünknek? Pedig így van - akár egy szippantás is elég lehet a kiszemelt illatából, ahhoz, hogy eldőljön, egymáshoz valók vagyunk-e.

SZINKRON: Kárpáti Krisztina, humán viselkedés ökológus
"Az emberek párválasztása szag alapján, ez egy most már bizonyított tény, mind a férfiak, mind a nők esetén vizsgálták ezt, és egyenlőre találtak különbséget, miszerint a férfiaknál ugyanannyira számítanak a vizuális és a szagingerek, a nőknél viszont a szagingerek jobban esnek latba."

Kutatások szerint a nők 68 százalékát bizonyos illatok, szagok szexuálisan is befolyásolják. A férfiaknál ez a szám természetesen magasabb, 78 százalék. De miért van az, hogy az egyes emberek illata vonzó, másoké pedig kellemetlen a számunkra?

SZINKRON: Kárpáti Krisztina, humán viselkedés ökológus
"A jelölő anyagok arra is utalnak, hogy ennek az állatnak vagy az embernek mennyire erős az ellenálló képessége v, vagyis az immunrendszer, és mindenik számára az az előnyös, hogy ha olyan párt talál, akinek az immunrendszere minél jobban eltér az övétől, és így az utódaik egészségesek és ellenállóak lesznek."

Az állatvilágban jobban működik a párválasztás biokémiája. Az állatok előnyben vannak velünk szemben a szaglás terén. Míg például egy kutyának kb. 190 millió érzékelő sejt van az orrában, addig az embernek csak 10 millió. A különbség igen jelentős - ennek következtében mi emberek csupán 30 féle illatot tudunk megkülönböztetni.

SZINKRON: Dr. Haller József, biológus
"A szagoknak az a jelentősége, hogy akkor is érzékelhető, amikor az állat nincs jelen. Hogyha egy állatnak kint a természetben van egy saját territóriuma, amelyen él, amit őriz, ahol szaporodik, akkor nyilván nem lehet minden pillanatban, minden ponton jelen, ezért a szagát hagyja ott."

De hogyan is zajlik az embereknél egymás illatának érzékelése? Amikor valaki beleszagol a levegőbe, a másik ember szagának különböző alkotóelemeit érzi, köztük legfontosabbat: a feromonokat. Ezek olyan kémiai anyagok, amelyek viselkedésünket befolyásolják. Ezek a szaganyagok felszívódnak az orr nyálkahártyáján, és eljutnak az agyba, az ott lévő sejtekben hormonokat termeltetnek. Ezek a hormonok befolyásolják a párválasztást.

SZINKRON: Kárpáti Krisztina, humán viselkedés ökológus
"Az agysejtek által termelt hormonok nemi hormonok és ezek azt okozzák, hogy az adott személyben, hogy vonzónak, vagy kevésbé vonzónak fogja-e találni az a személyt, akinek a szagát érezte."

De hogy is állunk az intenzív fizikai munka után érzett erős izzadstágszaggal?

Ez egy egészen más fajta szaginger, mert ilyenkor a hónaljban élő baktériumok lebontják az izzadtságot és kellemetlen szagú bomlástermék keletkezik. Ez tehát nem az a kellemes illat, ami alapján párt választunk.

Természetes bőrillatunkra „ rá is segíthetünk „ , hiszen ma már kb. 4000 féle parfüm típusból válogathatunk. De mi az oka annak, hogy ugyanazt a parfümöt egyes embereken kellemesnek, másokon viszont taszítónak érezzük? A parfüm illatanyaga keveredik a természetes kipárolgásunkkal, ez minden esetben más és más illatot eredményez. Ezért amikor parfümöt választunk magunknak, ne a csomagolás alapján döntsünk, hanem típusunknak megfelelő parfümöt használjunk.

Természetesen testünk illata mellett más tényezők is szerepet játszanak az első randevútól a házasságig vezető úton. Tehát, ha párt keresünk, nem árt ha néha az orrunk után is megyünk.

De figyelem: a rafinált parfümök elcsábíthatnak! Úgyhogy vigyázzunk: ne hagyjuk, hogy az illatok és viselőik túlzottan orrunknál fogva vezessenek!

képlista
 
PÁRVÁLASZTÁS ILLAT ALAPJÁN
RSS
Kategória: egyéb
Megszólaló: Kárpáti Krisztina
Beosztás: viselkedés ökológus
Készült: 2010-02-02
Helyszín: Budapest,
Hossz: 04:09
Kulcsszavak: párválasztás, illat
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia