Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 3267

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

ÖSZTÖNDÍJ SZAKISKOLÁSOKNAK

Riport szövege:

Ha elromlik a cirkó, mindenki azonnal szerelőt szeretne hívni. De egy jó szakemberre akár napokat kell várni, hiszen országszerte hiány van belőlük.

Magyarországon évek óta szakmunkáshiány van néhány a fiatalok számára kevésbé vonzó szakmában.

A közép-magyarországi régióban többek között kőműves, festő-mázoló-tapétázó és ács-állványázó szakmákban van kevés szakember. A budapesti Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskolában 550 szakmunkás tanul, 80 százalékuk hiányszakmát.

SZINKRON: Gubán László gyakorlati oktatásvezető
"Iskolánkban mind a négy hiányszakmát tanítjuk, itt a hiányszakmák a következők: a kőműves, ács, festő és a burkoló szakma."

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a versenyképes gazdaság érdekében támogatni szeretne olyan diákokat, akik a munkaerőpiacon keresett szakmákat tanulnak. A szaktárca szerint az anyagi motiváció könnyebbé teszi a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok számára a szakmaszerzést és a későbbi sikeres munkavállalást.

SZINKRON: Simon Gábor államtitkár, SZMM
"Magyarország jövője, versenyképessége, az ország gazdasági teljesítőképessége sok szempontból a munkaerőpiacon meglévő hiányszakmák betöltéséhez is kapcsolódik. Ezért fontos az, hogy Magyarországon jól felkészült szakmunkások legyenek."

A szakképzési reform részeként a szaktárca 2010. február 1-től szakiskolai ösztöndíjat vezet be.

Alanyi jogon azok a diákok részesülnek tanulmányi ösztöndíjban, akik az adott régióban a gazdaság által igényelt szakmát tanulják és a félévi tanulmányi átlaguk meghaladja a 2, 5 tizedet.

SZINKRON: Gubán László gyakorlati oktatásvezető
"Az hogy a szakmunkástanulók ösztöndíj lehetőséget kapnak nagyon motiválni fogja őket, hiszen tanulóink egy része olyan közegből jött - nagyon sok a roma tanulónk - ,akinek ez egy kitörési pont. Ez az ösztöndíj motiválni fogja őket a tanulásra, nagyobb kedvet fognak kapni a szakmához."

Ma Magyarországon több mint 17 ezren tanulnak hiányszakmát, közülük a tanulmányi eredményük alapján már ebben a tanévben mintegy 15 ezren jogosultak a havi ösztöndíjra.

SZINKRON: Simon Gábor államtitkár, SZMM
"A 2010-11-es tanévtől, ami ugye ősszel indul már a tanulmányi eredmények alapján differenciálva lesz az ösztöndíj. Ma 10 ezer forint, akkor pedig a tanulmányi eredménytől függően emelkedhet, optimális esetben, egy jó tanuló esetében ez a 30 ezer forintot is eléri. "


Ráadásul az ösztöndíj nem zárja ki, hogy a diák tanulói szerződésben foglalt támogatást is kapjon. Jeles tanulmányi eredmény esetén ez összesen akár havi 66 ezer forint is lehet.

Az ország hét régiójában 10-10 szakmát támogat a szaktárca, amelyeket a regionális fejlesztési és képzési bizottságok évente határoznak meg a következő tanévre.

SZINKRON: Simon Gábor államtitkár, SZMM
"Országosan 24 szakmát 11 szakmacsoportban találtunk, építőipar, gépészet az szinte mindenhol jelen van, de nemcsak a termelési, hanem a szolgáltatási szektorban is látunk olyan szakmákat, ahol egyébként hiányszakma van. Egészségügy területén találunk ilyet, ápolás, gondozás, de nagyon széles a spektrum, a kőművestől kezdve az ács-állványozón keresztül a szakácson át, nagyon sok van, összesen 24 az országban. "

Az ösztöndíjrendszer bevezetésére a szaktárca 2010-ben 2,1 milliárd forintot fordít a Munkaerőpiaci Alapból. Az ösztöndíj kifizetéséhez az iskolák plusz 2 százalékos lebonyolítási költséget kapnak.

SZINKRON: Simon Gábor államtitkár, SZMM
"Szeretnénk azt világossá tenni, hogy ez az ösztönzés és az ösztöndíjon keresztül a fiatalok támogatása hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon a szakképzésben egy sokkal versenyképesebb és sokkal inkább a munkaerőpiac kihívásaihoz, a munkaerőpiac elvárásaihoz kapcsolódó szakmai tudással rendelkező fiatalok legyenek."

A minisztérium becslése szerint a szakiskolai ösztöndíjnak köszönhetően a gazdaság által igényelt szakmákban rövid időn belül mintegy 10 százalékkal nőhet a tanulók száma.  

A szakiskolai ösztöndíj részleteiről a diákok a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapjáról a www.szmm.gov.hu-ról tájékozódhatnak.


képlista
 
ÖSZTÖNDÍJ SZAKISKOLÁSOKNAK
RSS
Kategória: Vissza a munkába!
Megszólaló: Simon Gábor
Beosztás: államtitkár, SZMM
Készült: 2010-01-21
Helyszín: Budapest,
Hossz: 04:40
Kulcsszavak: ösztöndíj, szakmunkások
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
KAPCSOLAT
Nothoff Ingrid email
Sajtófőnök
www.szmm.gov.hu
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia