Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 3464

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

KÖZÁLLAPOTOK A MÉDIÁBAN

A videó-interjú szövege stilizálatlan formában.

Miért nem született határozat az ORTT hétfői testületi ülésén?

Egy rendkívüli időpontban hívtuk össze a Majtényi elnök úr utolsó napjára az ülést. Két eseti tag nem volt jelen és kérte, hogy bizonyos napirendeket halasszunk. Többek között a hónapok óta húzódó Mónika és Joshi Bharat című műsorszámoknak erőteljes megbüntetésére vonatkozó előterjesztéseket. A napirend kapcsán azért egy ügyrendi vita kialakult és összesen hárman támogattuk egyáltalán a napirend megszavazását. Az élet megy tovább, a következő testületi ülésen ismét tárgyaljuk, és hát én bízom benne azért, hogy megfelelő mértékű szankciót kapnak. Az irodai előterjesztésekben a felgyülemlett és feltárt törvénysértések alapján az RTL-nek 54 óra büntetést kellene kiszabi, hogy addig elsötétítjük, a TV2-nek meg 105 millió forintos csökkentést. Én ezt kevesellem, és nem tartom elegendő mértékű szankciónak. A lemondott elnök az egy ilyen középutas volt, jóval kevesebbet szeretett volna az utolsó ülésen kiszabni és van, aki ennél is kevesebbet szeretne. Majd meglátjuk, hogy mi lesz, bízom benne, hogy útját tudjuk állni a további törvénysértéseknek, amit a nézőkért folytatott nemtelen verseny miatt indított egymással délután olyan műsorsávban a két televízió, amikor kisgyerekek is képernyő előtt vannak.

Milyennek látja a nézőkért folytatott harcot?

Egyes televíziók elmennek a végletekig... Az a baj, hogy a jogalkalmazó, az ORTT nem elég következetes, nem elég hatékony, hagyja, hogy sokáig folyjanak a törvénysértések, és nem egyforma mércével mér. Hogyha kellő eréllyel szabna ki szankciókat, akkor gátat lehetne szabni az ilyesminek, de hát, hogy ha hagyja a jogalkalmazó, hiába ad a törvény esetlegesen eszközöket, akkor is folytatni fogják a szolgáltatók. Egyébként elkeserítőnek tartom, hogy más országokban, környező országokban, európai országokban ilyeneket nem engednek meg maguknak. A délutáni talkshow műsorokkal kapcsolatban számos ígéretet tettek már, kértek halogatást, hogy majd javítani fognak a műsorokon, kevesebb erőszak, trágárság lesz, a témaválasztásra is jobban figyelni fognak, de érdemben semmi nem változott. Kontrollvizsgálatot végeztünk és nem változott érdemben a helyzet. Azt gondolom, hogy ezeknek a műsoroknak ebben a formában nincs helye a délutáni műsorsávban.

Mi lehetne a megoldás?

Megoldás az lehetne, ha maguktól a szolgáltatók nem látják be, hogy ezeket a műsorokat ilyenformában nem lehet közölni, akkor az ORTT kemény szankcionálja, de én attól is el vagyok keseredve, hogy viszonylag kevés panasz érkezik. A magyar nép az nagyon türelmes, más országokban tömegesen érkeznének a panaszok, itt nem, itt nagyon türelmesek vagyunk. Hagyjuk, hogy odébb tolják a határokat, hagyjuk, hogy rosszabb és rosszabb, nívótlanabb műsorok kerüljenek az éterbe. Nem csak ezek esetében, hanem egy olyan típusú műsor, amiben egy jobb napokat látott zenész kálváriáját mutatja be, hogy feleséget keres magának. Én azt gondolom, hogy az egész női nem meggyalázása, ami ott folyik, és egy-egy panasz van, de én azt gondolom, hogy tömegesen kellene tiltakozni ez ellen.

Elindult a két kereskedelmi rádió. Elcsitult a vihar?
 
Hát a vihar hullámai még el-elérnek bennünket, nagyjából ez egy műbalhé volt, a vesztesek nem tudtak emelt fővel veszíteni. A nyíl és tiszta, átlátható versenyen a legjobb két pályázó nyert. Az ORTT-nek ez volt az egyetlen lehetséges, jó megoldása, hogy az árversenyben a legjobb ajánlatot nyújtó pályázók nyerjenek. Az érdemi változás annyi, hogy gyakorlatilag nem külföldi tulajdonban lévő vállalkozások működtetik a jogosultságokat, hanem tőkeerős magyar gazdasági vállalkozások. A műsorstruktúrájukból már kiderül az, hogy a rémhírkeltés felesleges volt, hiszen nem politikai talk-rádiók vannak, hanem zenés rádiók. Nyitottak a magyar előadók felé, sokkal több magyar zenét, jó magyar zenét lehet hallgatni. Ez a pillanatnyi tapasztalat. A vesztesek jogorvoslatért a bírósághoz fordultak, a bíróság az ideiglenes intézkedésre vonatkozó kérést elutasította, tehát az ORTT jogszerűen megkötötte a szerződést, és majd egy bírósági eljárás végén esetlegesen kiderül, hogy kinek volt helyes a törvényértelmezése. Én tiszta tekintettel állok minden vizsgálat elé, én azt gondolom, hogy a magyar állam jól járt ezzel a döntéssel, és minden ezzel ellentétes állítás távol áll a valóságtól.

MTV. A hírek szerint a jövő év elején teljesen elsötétül a képernyő.  Mit tehet az ORTT?

Az ORTT-nek ezzel kapcsolatban nagyon lehetőségei nincsenek, nekünk a közműsorszolgáltatási szabályzattal kapcsolatban van teendőnk: annak az elfogadása, illetve érvényesülésre vonatkozásában. Az, hogy milyen gazdasági helyzetbe került a Magyar Televízió, az tragikus. Ez a folyamat évekkel ezelőtt elindult, akkor volt az első lépcsőfok, hogy gazdasági rövidpórázra kötötték, amikor a Medgyessy kormány egy választási ígéretet betartva úgymond átvállalta az előfizetési díjak fizetését, amit a lakosság, az emberek egyáltalán nem érzékeltek, hogy ez megtörtént. Sokszorosan rossz döntés volt, nem is 100%-ban viselte ennek a költségeit a kormány, hanem kb. 60%-ban, 40%-ot tehát eleve kivont a médiafinanszírozás rendszeréből. És hát azóta is az történik, hogy a költségvetési törvényben, hol kedveznek, hol elvesznek bizonyos televíziókból, ami nem csak a magyar jogot sérti, hanem az európai normákat is alapvetően sérti. Ez a helyzet tetéződik azzal, hogy a magyar televízió belement egy olyan székházberuházásba, ami egyébként vállalhatatlan. Negyven éven keresztül 100-150 milliárd forintjába fog kerülni az adófizetőknek, és ha azon túl, hogy kifizetik a bérleti díjat egy kvázi offshore cégnek, és esetlegesen ki tudják fizetni a béreket, és úgy tűnik, hogy semmi másra nem marad pénz. Senki nem engedheti meg magának. Az államnak az alkotmányos kötelezettsége, az állampolgárok tájékoztatása, az állampolgároknak meg a tájékozódás. Ezt a kötelezettséget el kell vállalni, ezért vannak az adófizetők és az adófizetők pénzével pedig gondosan gazdálkodva ezt a kötelezettséget biztosítani kell. Feltételezésem, hogy ezt felelős kormány nem engedi meg magának, hogy elsötétüljön a képernyő. De az ORTT csak egyet tehet, megállapítja, hogy nem teljesíti a műsorszolgáltató a kötelezettségeit és ezért még szankcionáljuk is.

Milyennek látja a hazai média-közállapotokat?


A média szemszögéből ugyanazt látjuk, mint általában Magyarországon. A médiarendszer legnagyobb hibájának azt tartom, hogy nincsenek felelősségi pontok, nagyon sok szereplő van, nagyon sok alrendszer van, de senki nem azt teszi, ami a dolga, és senki nem felelősségre vonható a döntéséért. Éppen ezért a közpénzekkel való gazdálkodás nem valósulhat meg Magyarországon és ezért átláthatatlan és pazarló ez a rendszer.

képlista
  • Szalai Annamária
 
KÖZÁLLAPOTOK A MÉDIÁBAN
RSS
Kategória: politika
Megszólaló: Szalai Annamária
Beosztás: testületi tag, ORTT
Készült: 2009-11-29
Helyszín: Budapest,
Hossz: 08:47
Kulcsszavak:
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia