Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 1956

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

NYELVRENDŐRSÉG

Szöveg:

"Szlovákiában most egy nagyon sajnálatos újabb fejleménye van a nemzeti tobzódásnak. Egy olyan nyelvtörvény szigorítást fogadott el a szlovák parlament, amely elsősorban Szlovákia nem szlovák nemzetiségű polgárai ellen irányul. Értelemszerűen inkább a magyar közösséggel szembeni lépés, miután a szlovákiai magyarság a legnagyobb kisebbség Szlovákiában.
A törvény változtatásának lényegét talán három pontban tudom összefoglalni, az első a törvény filozófiája és szándéka. A törvény filozófiája az állami erőszakot akarja alkalmazni a saját polgáraival szemben, ezáltal megfélemlíti őket és nagyon sajnálatos módon kriminalizálja a szlovák nyelvet, amit úgy gondolok, hogy egy szlovák demokrata számára sem elfogadható, ezért egybébként a szlovák ellenzék, a szlovák ellenzék sem szavazta meg ezt a törvényt, mert a szlovák nyelv is nagyobb tiszteletet érdemel. Ez a hatása a törvénynek két lépcsőben, két megvalósítási ágon jönne létre.
Az első az, hogy létrejönne a Kultúrális Minisztériumban szeptember 1-től egy nyelvrendőrség, tehát egy olyan főosztály, mely ennek a törvénynek a kidolgozását ellenőrizné. Ezek az emberek rendesen igazolványt kapnak, mint a rendőrök, elmennek önkormányzatokhoz, iskolába, kórházba, akár egy kórházba is, tehát egy magánvállalkozáshoz és különböző adatokat kérnek a törvény értelmében, akit megszólítanak annak kötelessége információval szolgálni, és nekik kötelességük az ellenőrzésről jegyzőkönyvet írni és konklúziót írni a végén. A konklúzió az lehet, hogy följelenthetik valamilyen vétségért. J
avaslatot tehetnek bűntetésre és ugyan ez a főosztály bűntetéseket is adhat. A bűntetés 5000 euroig is terjedhet, tehát ez igen komoly bűntetés, nem beszélve arról, hogy egy kis könyvkiadót egy újságkiadót ezzel tönkre lehet tenni, ha ezt rendszerességgel teszik, sőt, a törvényben van egy ilyen kitétel, hogy 3 évre visszamenőleg is bűntetéseket adhatnak. Úgy gondolom, hogy ez egy nem európai dolog. Amit mi tudunk csinálni és amit nekünk kell csinálni az az, hogy belföldön, Szlovákiában felhívjuk rá a figyelmet, megpróbáljuk a szlovák demokratákkal együtt az alkotmánybíróság elé és minimum a bűntetéseket illetve a mechanizmust, a bűntetések mechanizmusát.

Külföldön az EBESZ-szel, illetve az Európa Tanáccsal vizsgáltatjuk meg, Mi úgy gondoljuk, hogy az lenne a helyes, ha a magyar kormány és a szlovák kormány együttesen fordulna a velencei bizottsághoz. Ezek olyan jogászok, akik a legjobbak Európa területén az ember-és a kisebbségi jogok területén. Ők hozhatnának egy döntést, illetve egy javaslatot a megoldásra. Megjegyzem, hogy ilyenre már van precedens, tehát amikor a magyar kedvezménytörvény, úgynevezett státusztörvény ügyében Szlovákia eléggé negatív lépéseket és kijelentéseket tett, akkor a szlovák és a magyar kormány közösen fordult a velencei bizottsághoz és a bizottság ajánlásai alapján a magyar parlament meg is változtatta a törvényt, tehát így lehetne precedensként Szlovákiában is. És hát egészébe véve a legokosabb, legjobb lenne elfelejteni ezt az egész törvényt, de erre a következő választásokig nem igazán van lehetőség, mert a nyelv egy tiszteletre méltó szabad entitás. A nyelvnek fejlődnie kell, szabadnak kell lennie, a nyelvvel játszani lehet.
Tehát én nem tudom, ha valakit nyelvi hibákért és nyelvi játékokért bűntetni lehetne akkor Kosztolányitól Babicsig kimérhetnénk bűntetéseket. Vagy arra már nem is merek gondolni, hogy nyelvújítás mestereit Kazinczy-t és a többieket milyen bűntetésekkel lehetett volna ilyen törvény alapján súlytani.
Tehát én sajnálatosnak tartom ezt, sajnálom, hogy 2009-ben Szlovákia ide csúszik vissza és pikáns, negatív szemponjtból pikáns, hogy épp abban az évben 2009-ben melyet az Európai Unió a többnyelvűség évének hirdetett meg. Sajnálom, de nekünk nem maradt más lehetőségünk, mint védekezni és felhívni a nemzetközi közzöség figyelmét erre a torzszülött törvényre."

képlista

megjegyzések:
A szlovák nyelvtörvény magyar forditása:
http://www.felvidek.ma/images/stories/cikkekhez/szknt-1995-270_2009-hu01.pdf

Kapcsolódó anyagok:

02:22
szlovák, nagykövet

Budapest
ÁLLAMNYELVTÖRVÉNY
Dr. Peter Weiss
szlovák nagykövet

Nem tekinthető politikailag célzatosan időzítettnek

A feltöltés ideje
2009-08-31 14:05

 
 
NYELVRENDŐRSÉG
RSS
Kategória: videoblog
Megszólaló: Csáky Pál
Beosztás: MKP, elnök
Készült: 2009-07-23
Helyszín: Budapest,
Hossz: 04:50
Kulcsszavak: nyelvtörvény, Szlovákia
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
KAPCSOLAT
Dunajský Éva email
Sajtótitkár
Magyar Koalíció Pártja
Telefon: +421-2-52 44 24 78
www.mkp.sk
Kapcsolódó anyagok
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia