Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 2235

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉG

Riport szövege:

A válság ellenére lasszóval fogják a munkáltatók a fogyatékos munkavállalót. Egyre több cég jelentkezik a munkaügyi hivataloknál, hogy sérült embereket szeretne foglalkoztatni, miközben a munkanélkülieket kirendeltségek már régen kinőtték helyüket annyi a várakozó.

Ennek oka, hogy a kormány januártól drasztikusan, mintegy ötszörösére emelte a rehabilitációs járulék összegét, amelyet a húsz főnél többet foglalkoztató cégeknek kell fizetniük. Így érthető a gazdasági vállalkozások empátiája a megváltozott munkaképességű emberek iránt. A Motiváció alapítványnak eddig kutatták a cégeket, most azok jelentkeznek maguktól.

A gondot abban látja: hiába hozták a kormányrendeletet, amíg nem érdekelt az is, akinek az érdekében született a módosítás.

A Közép - Magyarországi Regionális Munkaügyi Központnak is ez a tapasztalata.

A rehabilitációra várók között soknak piacképtelen, elavult a szakmája. Igaz a munkáltatók zöme is betanított munkást keres, és még ki kell találniuk, hol tudják foglalkoztatni a sérült munkavállalót. Hiszen csak azért jelentkeznek be, hogy kikerüljék a járulék megfizetését.


Csete László rehabilitációs osztályvezető Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ

A leszázalékolt emberek többsége nem örül annak, hogy rokkantnyugdíj helyett rehabilitációs járulékot kap. Minden rokkant egészségügyi állapotát felülvizsgálja egy orvosi szakbizottság, és ha úgy látják, hogy képes dolgozni, akkor bekerül egy rendszerbe, amely visszavezeti őt a munka világába.

Vereb Gábor, aki 50 éves, és ez alatt 33 kórházi zárójelentést gyűjtött össze, méltánytalannak tartja, hogy a bizottság elvette tőle a rokkantnyugdíját.

Mindenféle betegséggel küzdenek az emberek, de a munkaügyi központban dolgozók szerit az utóbbi időben egyre több a rákból kigyógyulók arány.


(Cseh Szántó Szilvia munkatárs) Munkaügyi Hivatal, VIII. kerületi kirendeltség

A munkaügyi központok az uniótól kapott 12 milliárd forintot fordítják arra a rehabilitációs programra, amelynek az a célja, hogy a korábban rokkantnak nyilvánított embereket visszatereljék a munka világába. A projekt mottója: Azt nézd mire képes, ne azt, hogy mire nem.

Bányainé Salamon Judit, a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ projekt vezetője

Képletesen fogják a kezüket. Először pszichológus foglalkozik velük, majd motivációs tréningen vesznek részt, hogy 10-15 év otthonlét után merjék kimondani magukról, képesek dolgozni.

Magyarországon a legutóbbi, 2001-es népszámlálási adatok alapján a fogyatékkal élők 9, a megváltozott munkaképességűek 12 százaléka dolgozott, ez az arány az Európai Unió fejlettebb országaiban 40-50 százalék. Integrálásuk azért is fontos, mert az államháztartásnak egyre nagyobb terhet jelentenek az ellátásukra fordított kiadások.


Akit rehabilitálhatónak minősít az orvosi bizottság, maximum három évet kap arra, hogy munkát találjon. Vagy ellátás nélkül marad.

Van olyan munkahely, ahol csak megváltozott munkaképességűeket alkalmaznak. Ilyen a családi vállalkozásban működő Hotel Panda. Tulajdonosa azért vállalta fel ezt a missiót, mert egy barátja betegség következtében majdnem teljesen elvesztette látását.

A recepciós hölgyön észre sem venni, hogy motoros balesetben elvesztette fél lábát. Minden vágya volt a szállodaiparban dolgozni.

A felszolgáló panaszkodott, máshol a szakmájában betegsége miatt nem alkalmaznák.

A főszakáccsal csak írásban kommunikálnak, vagy Ő olvas szájról. Hallássérült. Ez előtt a Mariottban dolgozott, de leépítés miatt elküldték. 

Hogy miért szeretnek itt dolgozni? Arra a szakmai gyakorlaton lévő enyhén fogyatékos fiatal lány adta meg a választ, ahogy társadalom hozzáállásáról beszélt


 Laki Szilvia 21 éves szakácstanuló

Az Európai Közösségek Bizottsága 2005-ben deklarálta, hogy „mindenki számára egyenlő és diszkriminációmentes hozzáférést kell biztosítani a munkához", de ezt az érintetteknek is akarniuk kell.


képlista
 
MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉG
RSS
Kategória: Vissza a munkába!
Megszólaló: Csete László
Beosztás: rehabilitációs osztályvezető
Készült: 2010-06-07
Helyszín: Budapest,
Hossz: 05:07
Kulcsszavak: megváltozott munkaképesség
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia