Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 4994

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

GANSERNDORFI MAJMOK

Riport szövege:

Ezt a különleges épületet csak egy függőhídon keresztül lehet megközelíteni, még pedig afrikai vadon élő állatok elefántok, tevék antilopok feje fölött áthaladva. A 2500 nm-es 7 kosárlabda pályányi palota összesen 150 majom otthona Európa legnagyobb, legmodernebb majomháza a Gansengorfi Safari Parkban. Ezek a ma már kiegyensúlyozott csimpánzok életben maradásának utolsó esélye volt ez a park. Többségük ugyanis kísérleti laboratóriumokból, cirkuszokból kerülnek ide zárkózottan, félénken, gyötörten. Most kezdik rehabilitálni őket.

Szinkron: Dr Signe Preuschoft, zoológus
„Kidolgoztunk egy módszer, hogyan lehet a csimpánzokat csoporttá formálni anélkül, hogy egymás életére törjenek. Ez nagyon fontos, mert a csimpánzok nagyon hasonlóak hozzánk emberekhez, mégis veszélyesek lehetnek egymásra. Tudnak nagyon kedvesek lenni egymáshoz és ugyanakkor brutálisak és gonoszok is. „

Ez odáig is mehet, hogy szándékosan megölik egymást. Ezt meg kell akadályozni úgy, hogy barátokká teszik őket. Figyelemmel kísérik a majmok viselkedését, kutatják személyiségüket.

Szinkron: Dr Signe Preuschoft, zoológus
„A csimpánzok féltékeny természetűek és megpróbálnak társuk felett uralkodni. Ha egy csimpánznak van egy jó barátja a csoportban meg akarja akadályozni, hogy más fajokkal is barátkozzon. Az érintettnek tehát egy elegáns megoldást kell találnia és elmagyarázni, hogy a másik majommal is szeretne beszélgetni, de attól az ő barátságuk még megmarad.


És a csimpánzok erre képesek. Ezt hívják csimpánz diplomáciának. Dr Signe Preuschoft majomkutató, az állatok természetes intelligenciáját alapul véve bővíti a csoportot. Az első ismerkedésnél egy ajtó választja el őket egymástól, amin átnyúlhatnak. Ha barátságosak egymással, például simogatják egymást, akkor összeengedik őket és bekerülhetnek a nagyterembe. Ha nem kedvelik egymást, közéjük tesznek egy olyat, aki mindkettővel jóban van és elsimítja a nézeteltérést. Így hétről hétre növekszik a csoport. A csimpánzok hatalmi pozícióját az határozza meg, akár egy erősebbel szemben is, hogy kinek van több barátja.

Szinkron: Dr Signe Preuschoft, zoológus
„Az utóbbi 30-40 év alatt az Afrikában megfigyelt szabadon élő csimpánzok példájából indultunk ki. Ők komplikált, nagyobb csoportokban élnek együtt, körülbelül ugyanannyi hím és nőstény, valamint kölykeik. Ugyanezt a mintát szeretnénk itt is megvalósítani és a közösségeket ugyanígy felépíteni. „

A személyiségi tulajdonságok vizsgálatán túl, megfejtették az arckifejezéseket is, melyek nagyon hasonlítanak az emberi mimikához. Ez a félelmet tükrözi. Ilyen egy támadó arckifejezés. Tudnak siránkozni és könyörögni is. Íme, ők így imponálnak. A legtöbb arcmimika és testbeszéd az etetés előtt látható. A légkondícionált konyhában naponta több száz kiló gyümölcsöt, zöldséget készítenek elő, mindenből a legjobb minőséget.

Szinkron: Angelika Kovacs, állatgondozó
„A csimpánzaink négyszer kapnak enni egy nap. Természetesen a banán a kedvencük. De minden egyéb zöldséget, gyümölcsöt szívesen esznek. Ínyenc falatnak számít például a répa, a krumpli, a vajas kenyér."

A csimpánzok életritmusa nagyon hasonló a miénkhez. Az ízletes menü után lepihennek, a kisebbek játékkal töltik az időt. Alfréd a legidősebb gyerek a csoportban. Mókamester, mindig csipkelődik a többiekkel. A csimpánz kolónián kívül másféle majmok is élnek itt. A disznómajmoknál kölyök született. Ez a kis majom éppen 2 napos. Az anya nagyon toleráns, türelmesen tűri, hogy a többiek is kíváncsiskodjanak. Sokat foglalatoskodik az újszülött köldökével. Vizsgálgatja, igyekszik tisztán tartani. Egy pillanatra sem tenné le.

Szinkron: Dr Signe Preuschoft, zoológus
„Az anya vizsgálgatja kicsinyét, tisztogatja szőrét és tipikus jelenség, hogy maga elé tartja kölykét, figyeli az arcát. És, ha szemkontaktusba kerülnek, akkor az anya beszél hozzá így...Ami makákó nyelven annyit jelent, hogy nagyon aranyos baby vagy. „


Ezek a majmok jól érzik itt magukat, megmenekültek. Ha a szocializációjuk eléri a megfelelő szintet, akkor kiengedik a kifutóra és olyan szabadon élhetnek, mint a természetben élő társaik.

képlista
  • Gansendorfi Safari Park
  • elefánt
  • antilop
  • csimpánzok
  • disznó majom
  • majmok etetése
 
GANSERNDORFI MAJMOK
RSS
Kategória: egyéb
Megszólaló: Dr, Signe Preuschoft
Beosztás: zoológus
Készült: 2009-07-28
Helyszín: Ganserndorf,
Hossz: 05:23
Kulcsszavak: majmok, Ganserndorf, csimpánzok
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia