Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 3009

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

MILYEN A JÓ PAPRIKA

Riport szövege:

Paprika. Méregerős vagy erős méreg? Mindkettő és egyik sem. Sokkal inkább táplálkozásunk egyik izletes és fontos eleme.   Nyáron sok zöldséget, paprikát, paradicsomt eszünk, abban a meggyőződésben, hogy egészséges élelmiszerekkel van dolgunk. Ugyanakkor egyre többször halljuk, hogy a közkedvelt paprika egészségünkre ártalmas mennyiségben tartalmazhat növényvédőszer-maradékot. Mi is hát az igazság? Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről ezt a zöldséget. Hazánkban a paprikát jellegzetesen magyar növénynek tartjuk, ám őshazája Mexikó. Európába Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta 1494-ben. Magyarországon valószínűleg Széchy Mária Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg.
Mára az egyik legfontosabb zöldségünk. Ehetjük nyersen vagy őrölve, édesen és csípősen. A nyár elmaradhatatlan étele, a lecsó egyik alapanyaga. A paprika legfontosabb alkotórésze a C-vitamin, amelybõl 150-250 mg mennyiség található száz gramm paprikában.   Szent-Györgyi Albert a hagyomány szerint nem szerette a paprikát, világhírnevét mégis neki köszönhette. Felesége rendszeresen csomagolt számára paprikát a tízóraihoz, amit a tudós nem mert kidobni, inkább vizsgálni kezdte - a legenda szerint így fedezte fel a C -vitamint, amiért 1937-ben Nóbel-díjat kapott.   Egy közelmúltban végzett vizsgálat azonban nem túl biztató eredménnyel végződött. 16 paprikamintából 10-ben találtak szermaradékot. Az adat ijesztőnek tűnik, így megkérdeztük Süth Miklós szakállamtitkárt mik az eddigi tapasztalatok, gond nélkül fogyaszthatunk-e paprikát.

Szinkron: Süth Miklós, szakállamtitkár
"Zöldpaprikával kapcsolatban is volt határérték túllépés. Természetesen a munkatársak ilyenkor szankcionálnak. Azt is azért látni kell azért ebben az esetben, hogy itt nem a nagy mennyiségekről van szó, hogy itt aztán mindennel probléma van, hanem azt kell látni, hogy Magyarországon az elmúlt két évben alig haladta meg az 1%-ot azon zöldség, gyümölcsöknek a mennyisége, amely a szervezetre káros mennyiségű növényvédőszert tartalmazott."

Vagyis nem kell megijednünk. Továbbra is ehetünk paprikát, hiszen ez az érték még nem károsítja szervezetünket. Persze ránézésre nehéz megállapítani, hogy egy-egy paprika milyen káros anyagokat tartalmaz.  Ezért fontos, hogy tudatosan, körültekintően vásároljunk.

Szinkron: Herczog László, szociális és munkaügyi miniszter
"A fogyasztónak elemi érdeke, hogy tudatos vásárlóvá váljon, ez az állami politikának is a célja, hogyan tudjuk azt elérni, hogy maga a fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy egyrészt, ha az érdekeit megsértik, akkor hogyan fordulhat jogorvoslatért, másrészt pedig már a vásárlás pillanatában is megkapja azt a terméket, azt a szolgáltatást, amire valójában szükésége van."

Ehhez pedig fontos, hogy ismerjük az üzletet, a piaci eladót, a termékeket... Mivel külsőre a szermaradék nem ismerhető fel, ezért fontos a bizalom az eladó iránt, akinek tudnia kell a paprika származási helyét és a termesztés körülményeit. A télen vásárolt óriás paprika valószínűleg inkább tartalmazhat károsabb vegyszereket, mint a nyáron termesztett. Egyszóval ha nem akarunk csalódni, vásároljunk tudatosan, lehetőleg ismerős, megbizható kereskedőnél. 


képlista
  • paprika
  • vásárlás a piacon
  • piaci kofák
  • laboratórium
  • paprika termesztése
  • paprika szüretelése
  • őrölt paprika
 
MILYEN A JÓ PAPRIKA
RSS
Kategória: Vissza a munkába!
Megszólaló: Herczog László
Beosztás: miniszter
Készült: 2009-08-09
Helyszín: Budapest,
Hossz: 03:47
Kulcsszavak: paprika, egészség
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia