Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 116

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

SZELEKTÍV LÁMPAHULLADÉK

Kovács Béla ügyvezető, Electro-Coord Magyarország Nonprofik Kft.:

Ezek a lámpák kis mennyiségben higanyt tartalmaznak, és veszélyesek a környezetre. Ezért fontos, hogy ezeket visszagyűjtsük és hasznosítani tudjuk ezeket a lámpákat. A másik érv az gazdasági érv, ezekből tisztított üveget, fémeket, műanyagokat tudunk előállítani és ezek visszakerülhetnek az ipari körforgásba.

Az elhasznált izzókat, lámpákat azokba az üzletekbe visszük vissza, ahol újat vásárolunk. Az ország összes kiskereskedelmi üzlet - kezdve a barkácsáruházaktól a hiper-, szupermarketeken át egészen az élelmiszer üzletekig - a mi partnerünk, akik ilyen lámpákat, izzókat árusítanak, azoknál ilyen gyűjtőedény is kihelyezésre kerül. Második lehetőség, hogy a hulladékudvarokba vigyük vissza ezeket a termékeket. Száztíz hulladékudvarral van Magyarországon kapcsolatunk. Ez még nem jelent egy sűrű hálózatot, ezért javasoljuk a kisebb mennyiségek visszavitelét ezeknek a lámpáknak. A harmadik lehetőség pedig az, hogy a hulladékgyűjtő szakvállalatokhoz illetve a begyűjtő telepükre vigyük vissza ezeket a termékeket.

Az Electro-Coord ezeket a lámpákat gyűjti, két gyűjtőedény van kihelyezve, az egyik az egyenes fénycsövek gyűjtésére szolgál, amik köznyelven a neoncső termékek. Második csoport a különböző energiatakarékos lámpák, izzók, kompakt fénycsövek kategóriája, melyeknek egy másik gyűjtőedényt helyezünk ki. Ezeket a konténereket a beszállítást követően szortírozzuk, és három gépsor hasznosítja ezeket újra. Az egyenes fénycsövek újrahasznosítása úgy történik, hogy a végeket levágjuk, a testet törjük, daráljuk és egy tisztítási folyamatot követően üvegcserepet állítunk elő a lámpaipar és az üvegipar számára. Egyéb izzók, lámpák esetében vegyes üveg keletkezik, az építőiparnak adjuk vissza, viacolorba és egyéb járdabetonba kerülnek ezek beépítésre. A fémeket a fémkereskedőkön keresztül a fémkohóhoz juttassuk el, és csak 10-14% az a mennyiség, amelyet környezetbarát módon lerakókban helyezünk el.

Társaságunk, az Electro-Coord évente 600 tonna mennyiségű lámpa, fényforrás, világítótest hulladékot hasznosít újra. Ez a mennyiség évről évre növekszik, és az újrahasznosítási ráta – ahogy említettem – 84 százalékos, és kevés az a mennyiség, amit lerakókba kell tegyünk. Évente 500 új gyűjtőpontot tudunk nyitni, és egyre inkább terjesztjük a gyűjtőpont hálózatunkat, hogy mindenki számára könnyűvé és elérhetővé tegyük ezen hulladékok leadását.

Nagy János, elnök, Magyar Elektronikai Egyesület, Világítástechnikai Társaság:

Ebben az évben már kétmillió darab fényforrást sikerült begyűjteni. A cél a négymillió fényforrásnak az elérése. Ami a világítástechnikai eszközök fejlesztését illeti, ebben az esetben mindenképpen a törekvés az energiatakarékosság, a jobb fényhasznosítás elérése, tehát az a célja a szakmának, hogy minél kevesebb befektetett energiával minél nagyobb fényáramot érjen el egy-egy fényforrás esetében. Az a cél, hogy minél nagyobb megvilágítást érjünk el abban az esetben, ha egy fényforrást bekapcsolunk a környezetünkben, mert minél kevesebb energiát fogyasztunk, annál környezettudatosabban viselkedünk. Magyarországon a szakmánkban, a világítástechnikában erős a környezettudatosság a fejlesztésekre vonatkozóan, és ami meg a begyűjtését illeti a fényforrásoknak, ott viszont a nagykereskedők, villanyszerelők, illetve a kereskedők esetében mondható el a környezettudatosság, mert ők igyekeznek begyűjteni minél több tönkrement fényforrást. A lakosságot mg ez a környezettudatosság – ami a fényforrások begyűjtését illeti – nem igazából jellemzi, de hát az a szándéka ennek a cégnek is, és a szakmának is, hogy minél többen vigyék vissza a kiégett, tönkrement fényforrásokat a szakboltokba, és azt adják le környezettudatos megsemmisítésre.

képlista
 
SZELEKTÍV LÁMPAHULLADÉK
RSS
Kategória: életmód
Megszólaló: Kovács Béla
Beosztás: ügyvezető
Készült: 2017-09-24
Helyszín: Budapest, Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. székhelye
Hossz: :
Kulcsszavak: elektronika, izzó, fénycső, hulladék, szelektív
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
KAPCSOLAT
Szepesi György email
ügyvezető
Clareo Kft.
Telefon: +36302455345
www.electro-coord.hu
Kapcsolódó anyagok
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia