Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 1823

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

SZENT-GYÖRGYI ALBERT

Szent-Györgyi Albert

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos-biokémikus, a C-vitamin felfedezője, az izomműködés, az élő anyag fennmaradása és a rák ellenszerének elkötelezett kutatója, az örök hazafi, az inspiráló professzor, a pacifista diplomata….

Szent-Györgyi rendkívüli és rendhagyó ember és tudós volt.

Kalandokkal és legendákkal teli élettörténetében az elkötelezett kutató titkos külügyi diplomata, a fasizmus ellen harcoló ellenálló, a halálra ítélt, a miniszterelnök-jelölt, az emigráns majd a nemkívánatos idegen szerepét mind megélte. Tanár-professzorként rajongtak érte a diákok, elragadónak tartották a nők..

Az I. világháború előtt már anyai nagybátyja Lenhossék Mihály, az akkori legnagyobb nevű anatómia professzor laboratóriumában kutatott.

20 évesen került az orosz frontra. A harcokban kiemelkedett bátorságával, életét kockáztatva mentette sebesült bajtársait, amiért vitézségi ezüstérmet kapott. Mélységesen gyűlölte az értelmetlen háborút, ezért megsebesítette saját karját, így sérülése miatt haza kerülhetett a frontról és újra a munkájára koncentrálhatott.

Elszántan kutatta, mi az, ami az élettelen dolgokat élővé változtatja, mi az élet hajtóereje. Számos felfedezés után a rákkutatás területén találta meg egész életére szóló feladatát.

Mindeközben ízig-vérig sportember volt. Teniszezett, vitorlázott, lovagolt, síelt és másokat is bíztatott a rendszeres sportolásra.

Mindeközben verseket írt, zenét komponált.

Imádott motorozni. 1934-ben angol BSA motorjával bejárta Európát.

Hetven éves elmúlt, mikor a szörfözést megtanulta.

Merész és zseniális megvalósító volt az élet minden területén.

1944-ben magyar értelmiségiek és Kállay miniszterelnök kérésére Isztambulba utazott, hogy ott az angol titkosszolgálattal együttműködve előkészítse Magyarország kilépését a II. Világháborúból. A terv sajnos Hitler tudomására jutott és meghiúsult.

Egész életében büszke volt szellemi függetlenségére. Ezért még hazáját is kénytelen volt elhagyni. 1947-ben a svájci alpokban tartózkodott, mikor értesült róla, hogy legjobb barátját Zilahy Lajost letartóztatták. Úgy döntött, nem tér vissza Magyarországra, így kivándorolt Amerikába.

A National Institute of Health tudományos munkatársa lett. később a massachusettsi Woods Hole Tengerbiológiai Intézetében létrehozta az Izomkutató Laboratóriumot (Institute for Muscle Research), ahol kutatásait folytatta.

Nevéhez fűződik a “falak nélküli világra kiterjedő laboratórium” gondolata és megalapítása, mely a világ több ezer tudósának, kutatójának munkáját volt hivatott szervezni és összehangolni.

Szent-Györgyi Albert egyfajta csodának tekintette az életet, feltett szándéka volt megfejteni kialakulásának titkát, megválaszolni a nagy kérdést, hogyan lehetséges, hogy élettelen atomok és  molekulák reakcióiból élő funkciókat mutató szervezet alakul ki és fenntartja működését.

Ezt a kérdést próbálta megfejteni akkor is, mikor a barnulás folyamatának megfigyeléséből kiindulva, a paprikából kivonta a C-vitamint.

Később lelkesen mesélt arról az estéről.

“A feleségem paprikát adott vacsorára. Nekem nem volt kedvem megenni, de nem volt elég bátorságom ezt megmondani. Akkor jutott eszembe, hogy ezt a növényt még sosem vizsgáltam meg. Azt mondtam a feleségemnek, hogy inkább elviszem a laboratóriumba és megvizsgálom. Még aznap éjjel megtudtam, hogy a paprika a C-vitaminnak egy kincses háza.”

Felfedezéséért 1937-ben Nobel-díjat kapott.

A C-vitamin előállításának monopóliumát nem tartotta meg magának, hanem szétküldte a világ országainak, legelőször is oda, ahol a legnagyobb szükség mutatkozott rá.

Szent-Györgyi Albert máig az egyetlen magyar Nobel-díjat tudós, aki hazai kutatási eredményéért kapta meg ezt az elismerést.

A díj átadásakor pályafutásának jórésze még hátravolt. 93 életévéből 75 évnyi kuattómunkáját a felfedezések lehetősége és az élet titkainak megfejtése inspirálta.


képlista
 
SZENT-GYÖRGYI ALBERT
RSS
Kategória: életmód
Megszólaló:
Beosztás:
Készült: 2014-09-16
Helyszín: ,
Hossz: 04:59
Kulcsszavak: c-vitamin, szent-györgyi albert
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail
KAPCSOLAT
Mecsker Herta email
PR és Brand Manager
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia