Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 10577

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

A BICIKLIZÉS HATÁSA

Narráció:

Világszerte kétmilliárd kétkerekű fut az utakon. Magyarországon évente háromszázezer új példány talál gazdára. A kerékpározás kortól, nemtől függetlenül reneszánszát éli.

Képes fogyasztani, immunrendszerünk erősítésében oroszlánrészt vállalhat. Egyes kutatások szerint csökkentheti a nők körében a mellrák kockázatát is. A helytelen kerékpár vagy kellék választás azonban legalább ilyen méretű negatívumokkal is járhat.

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején!

Ahhoz, hogy mindenki számára egyértelművé váljon, miért tartják a kerékpárt a leghatékonyabb emberi erővel működtetett közlekedési eszköznek, elmentünk egy edzőterembe, ahol egy fitneszkerékpáron mutatjuk be, milyen hatással is bír fél órányi tekerés.

Ehhez egy személyi edző és egy fiatalember segítségét kértük. Az ő mellkasára erősítettünk egy speciális pulzusmérő készüléket, amely a kerékpározás során a szervezet működését regisztrálja.

Az adatokat a pulzusmérővel kapcsolatban lévő óra rögzíti. 23 perc elteltével egy számítógépes program értékeli ki.

Nézzük az eredményt

Szinkron (Dömötör Edit – személyi edző):
Szabolcs ma 23 percet kerékpározott, ezzel a 23 perccel 280kcal égetett el. Az átlagos pulzusszáma pedig 138 volt. Hogyha ezt heti háromszor megismételné, akkor, mivel Ő nem túlsúlyos, ezzel a légzőrendszerének illetve a szív rendszerének a kapacitását tudná fejleszteni. Ezáltal sokkal jobban bírná a terheléseket. Az pedig aki egy kicsit túlsúlyos az nagyon sokat tudna vele fogyni.”

Súlyfelesleggel bíró hölgyek, urak figyelem! Egy kevesebb mint fél órás kerékpározással elégetett 280 kalória egyenértékű 25dkg csirkehússal vagy néhány szelet húsvéti kaláccsal. Ez azonban nem véletlen. Hiszen biciklizés közben az emberi testben található közel 600 izom háromnegyede munkába van fogva.

Biztató kutatási eredményeket jelentetett meg a Német Rákkutatási Központ a rendszeres biciklizés és a mellrák kialakulásának összefüggéseiről.

Szinkron (Dr. Jenny Chang-Claude – osztályvezető orvos, Német Rákkutatási Központ):

360 mellrákos és 886 egészséges nő vett részt a felmérésben, őket hasonlítottuk össze egymással. Azoknál a nőknél akik sportolnak, ám ezt nem viszik túlzásba egyértelműen kisebb esély mutatkozik a mellrákra azokkal szemben akik testileg kevésbé aktívak.

A vizsgálat szerint a mérsékelt fizikai tevékenységek erősítik az immunrendszert, ezzel csökkentvén a mellrák kialakulásának kockázatát. Ugyancsak nyugati kutatók tanulmánya igazolja azt a korábbi feltételezést, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni a kerékpár egyes kellékeinek kiválasztásakor.

A hegyi kerékpározás ugyanis gyengíti a férfiasságot. Az innsbrucki megyei kórház szakértői 75 férfit vizsgáltak meg. A biciklizők 88 százalékánál prosztata problémák mutatkoztak. Míg a kerékpármentes életmódot folytatóknál csupán 26 százalékos volt az elváltozások aránya.

A hegyi kerékpározás a heréket is károsíthatja.

Szinkron Dr. Simon Zsolt urológus

Ütődések következtében hegesedések alakulhatnak ki, ezek mindig egy kis környezeti bevérzéssel is járnak, emiatt rosszabb lesz a keringés . Így kevesebb a vérellátása a heréknek, és emiatt rossazbb lesz a spermiumoknak a képzése, vagy több sérült spermium kerül ki.”

Hogy a biciklizés okozta prosztata megbetegedések és a potenciazavarok minimálisra csökkenjenek, az optimális ülés választásra ma már a legtöbb gyártó odafigyel.

Szinkron Kökényi Zsolt kerékpár szerelő

Ez egy abszolút túranyereg, megtöltötték nagyon vastagon gélbetéttel, épp azért, hogy a hosszú távú túrázásnál is kényelmes felfekvő és üléspozíciót biztosítson.”

A következő egy sportnyereg, aminél úgy oldották meg a prosztatakímélést, hogy középen kivágták a nyerget, és ezáltal tehermentesítették azt a részt, amelyik a legnagyobb terhelést kapja sport közben.”

A versenybicikli és a mountain bike kereszteződéséből új konstrukció született. Ez a treking kerékpár.

Szinkron Pócsföldi Ottó kerékpár edző

Örökölte a versenybicikli nagyobb kerekeit, és örökölte a mountain bike-nak az áttétel variációit, amivel az átlagember számára egy kényelmesebb pozíció van, nem görnyed rá a kerékpárra, nem akarja letolni és nem rázza szét a terepviszonyok között. Egy nagyon kényelmes, komfortos kerékpár a treking.”

A biciklizés pozitív hatásait természetesen senki sem vitatja, e sportág szerelmeseinek azonban nagyobb figyelmet kellene szentelniük arra, hogy szabadidejüket milyen kétkerekűn, és legfőképpen hol töltik el.



képlista
  • biciklikerék
  • biciklizés
  • biciklikormány
  • edzőterem
  • szobabicikli
 
A BICIKLIZÉS HATÁSA
RSS
Kategória: életmód
Megszólaló: Dömötör Edit
Beosztás: Személyi edző
Készült: 2009-04-07
Helyszín: Budapest,
Hossz: 05:30
Kulcsszavak: bicikli, egészség, kerékpározás, fogyás, szabad levegő
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia