Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 4914

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

ASZALTGYÜMÖLCS

Riport szövege:

Aszalt szilva, alma, sárgabarack, banán, meggy, sárgadinnye, mazsola. A választék hatalmas.

Ki ne kóstolt volna ezek közül már néhányat. Azt viszont kevesen tudják hogyan is készülnek ezek a finomságok, vagy mit is tartalmaznak. Mi nem csak ezekre a kérdésekre adunk választ, hanem megmutatjuk azt is, miként készíthetünk otthon aszalt csemegét.

Mert a szárítás sajnos a rothadással és nem az aszalással egyenlő...

A taljándörögdi Marika ismeri a gyümölcsaszalás titkát. A régi receptekből merített apró fortélyokat most megosztja  nézőinkkel.

A szilvának amikor az aszalást elkezdjük......a felesleges nedvességet elpárologtatni belőle.

Az aszaláshoz nincs szükség ekkora kemencére, mindenki a saját háztartásában is tud ízletes és egészséges aszalt gyümölcsöt - és zöldséget készíteni. Az aszalt finomságokat a téli napokon is bármikor felhasználhatja kedvenc ételeihez.

Ez a forgótálcás aszaló 5 kg gyümölcs aszalására alkalmas. A készülékben 5 forgó, variálható tálca segíti a gyümölcs optimális aszalását. A tálcák közötti távolság a rajtuk lévő fogak segítségével, a szeletek vastagságától függően állítható. A gyümölcsöket optimálisan 6 és 32 óra között kell aszalni.

Például az almát miután meghámozzuk és magtalinitjuk, szeletekre szeljük.

Ezután egy papírtörlőn száritsuk le és tegyük a tálcára. 4-15 óra elteltével kész a finom aszalt alma.

Ezzel a forgótálcás aszalóval a háziasszonyok a saját otthonukban is egészséges és finom zöldségeket és gyümölcsöket tartósíthatnak a téli hónapokra.

Az aszalás lényege, hogy a gyümölcsök nedvességtartalmát mielőbb az eredeti 80-ról legalább 20%-ra csökkentsük. Marika kemencéje gyorsítja a folyamatot, de ezen kívül más praktikákat is bevet. A szilvát például 20 percre szódabikarbónás vízbe áztatja. Ez felbontja a gyümölcs rostjait, így a víz gyorsabban elpárolog belőle.

Az így tartósított gyümölcsök biztosan nem penészednek meg, mert ha víztartalmuk lecsökken, a romlást okozó mikroorganizmusok már nem életképesek. Ehhez a kemencét először 40 fokra fűti, majd fokozatosan 70 fokra emeli a hőmérsékletet. Az alma és körte így 3-4 nap alatt, a szilva kb. 1 hét alatt fog egyenletesen megaszalódni.

De vajon ha elpárolog a víz, miben különbözik majd friss társaitól?

Hasonlítsuk csak össze őket!

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársait arra kértük, vizsgálják meg a gyümölcsök cukor-, vitamin- valamint ásványianyag-tartalmát.

Vargáné dr. Kiss Zsuzsanna, laboratóriumi mérnök

Az eredmények azt mutatták, hogy.....mennyiségben átkerült a szárítmányba.

Egy szem aszalt sárgabarackban tehát ugyan annyi cukor van, mint egy szem frissben. A szárított gyümölcs súlya viszont csak nyolcada a friss gyümölcsének. Ezért ha fél kiló aszalt barackot eszünk, kb. 8-szor annyi cukrot fogyasztunk el, mint fél kiló friss gyümölccsel.

Magas cukortartalmuk folytán .... a szervezetből való kiürítése akadályozott lehet.

Térjünk vissza vizsgálatunkhoz! A cukorhoz hasonlóan, a gyümölcsök ásványi anyag tartalma sem változott. Éppen annyi kálcium, kálium és vas található mindkettőben, a vitamin-tartalom viszont sérült az aszalás során.

Seres Gabriella, laboratóriumi mérnök.

A mérés eredményéből... jelentősen bomlik 80-90 %-kal is akár.

Mégpedig azért, mert a C-vitamin vízben oldódó vitamin, így a gyümölcs nedvességtartalmával együtt eltűnik.

Az aszalt gyümölcsök tehát csak vitamin készletükben térnek el a frisstől, viszont még így sem helyettesítik friss társaikat a téli időszakban sem.



képlista
  • gyümölcsök
  • banán
  • barack
  • mazsola
  • alma
  • aszalás
  • aszaló kemence
  • aszaló készülék
 
ASZALTGYÜMÖLCS
RSS
Kategória: gasztronómia
Megszólaló: dr. Kiss Zsuzsanna
Beosztás: laboratóriumi mérnök
Készült: 2009-05-27
Helyszín: Taljándörögd,
Hossz: 04:46
Kulcsszavak: aszaltgyümölcs
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia