Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 3069

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

A PEZSGŐ TÖRTÉNETE

Ez a gyöngyöző ital életünk bármely pillanatát ünnepélyessé teszi. Szilveszterkor is elkerülhetetlen a pezsgőzés. Nem csoda, hogy ünnepi ital, hiszen a gyöngyöző buborékok a legelegánsabb itallá varázsolják a bort. De ha a pezsgő nem más, mint szénsavas bor, akkor mitől különlegesebb, mint egy pohár fröccs?

A válasz egyszerű: a pezsgőben található széndioxid buborékok természetes úton, erjedés folytán kerülnek a borba.

Hogy hogyan?

A recept nem bonyolult: a borhoz cukrot és élesztőt adnak, majd megvárják, amíg az élesztő „elkészíti” a pezsgőt.

SZINKRON:  Kemendy László, ügyvezető, Törley

Ezek a pici kis élesztőgombák elkezdik erjeszteni, illetve kajálni a cukrot, és utána szénsav szabadul fel ugye ebből a folyamatból. Ezt a szénsavat, hogyha zárt edényben tartjuk, akkor egy nyomás keletkezik, szénsav túlnyomás. Egy szénsavas bort kapunk, ami tulajdonképpen a pezsgő.

A legenda szerint az első pezsgő véletlenül született meg, miután hanyag szerzetesek a pince sarkában felejtettek egy üveg bort. Valójában azonban Dom Perignon szerzetes nagyon komoly, tudatos munkával készítette el az első palackpezsgőt a franciaországi Champagne-ban. A sikert annak köszönhette, hogy rájött: a vastag falú üvegpalackok kibírják az erjedést és megőrzik az üde ital szénsavtartalmát.

A legfinomabb pezsgőket, azóta is ehhez hasonló, ún. champagni módszerrel készítik.Mint például a világszerte közkedvelt Törley pezsgőt.

TÖRLEY József a pezsgőkészítésről a franciaországi Reimsben szerzett ismereteket. 1882-ben Magyarországra hazatérve, Etyeken talált szőlőültetvényeinek a Champagne-ihoz hasonló adottságokkal rendelkező talajt és megfelelő klímát. A pezsgőgyártáshoz pedig Budafokon talált ideális helyet. A pezsgő bölcsőhelyéhez, a Champagne-vidékhez hasonlóan a mészkőbe vájt pincék itt is egyenletes hőmérsékletet biztosítottak, amely előfeltétele a jó minőségű ital készítésének. Törley legjelentősebb újítása, hogy Magyarországon ő vezette be a fagyasztással történő seprőtelenítést.

A cukrot tartalmazó tirázs likőrrel és élesztővel elkevert bort a pincében, fekvő helyzetben hosszú hónapokig ugyanabban a palackban erjesztik és érlelik, amiben később forgalomba hozzák. Az érlelés után a palackok rázóállványokra kerülnek. Itt az élesztő miatt a palackban maradó üledéket, a seprőt pezsgőmesterek szakavatott mozdulatokkal az üveg nyakába, a dugóra rázzák.

A pezsgő akkor lesz tökéletes, ha a lerázott seprőt a palackból minimális ürítési veszteséggel távolítják el.

Hogy hogyan?

SZINKRON:  Kemendy László

Megfagyasztjuk, majd a nyomás, kinyitjuk a palackot, majd a nyomás kilövi ezt a jégdugót, eltávozik ez a seprő, egy nagyon pici kis likőrt töltünk bele, lezárjuk parafa dugóval, felcímkézzük és megy fogyasztó asztalára.

A "transzvazé” eljárással készült pezsgőknél a bort másfél literes ún. magnum palackokban erjesztik, majd nagy tartályokba ürítik és a seprőt szűréssel távolítják el. Így a pezsgő 12 -18 hónap alatt készül el.

A champagni módszerrel készült pezsgők érlelési ideje minimum 3 év.Ezek a pezsgők a hosszú érlelési idő miatt drágák.A legtöbb vásárló a nagy mennyiségben előállított, tartályban erjesztett pezsgőket választja. Ezeket a pezsgőket hatalmas, akár több 1000 hektoliteres nyomásálló tartályokban erjesztik.A minimum hat hónap érlelés és seprőn tartás után leszűrik az elkészült pezsgőt és egy másik tartályba töltik. Ekkor hozzáadják a végleges ízt meghatározó ún. expedíciós likőrt.

SZINKRON: Kemendy László

Az expedíciós likőr cukorból borból és egyéb összetevőanyagokból áll, természetesen szőlő származékú anyagokból, például  konyakból, borból és egyéb ilyen ízesítőanyagokból, ami a cégünknek a titkai, és ettől lesz  más-más egy-egy pezsgőmárka.

Egy 120 hektoliteres tartályból 15 ezer palackpezsgő készül el, futószalagon. A gépsor automatizáltan tölti az italt, adagolja és nyomja a dugót a palackokba. A pezsgők íze természetesen nemcsak az elkészítés módjától függ. Az élményt befolyásolja az is, hogy száraz, fél száraz vagy édes pezsgőt kóstolunk, azaz milyen az ital cukortartalma. Erjesztés után még minden pezsgő száraz, a végleges cukortartalmat az expedíciós likőrrel állítják be.

Mi magyarok európai és világviszonylatban jól állunk pezsgőfogyasztásban.

 A 19. század századfordulójára a Törley az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett. Amerikától-Ausztráliáig valamint Európa számos országában magyar pezsgőt, a Törleyt itták. Ugyan a második világháború után a gyár nem üzemelt teljesen, néhány évtizede a TÖRLEY főnixmadárként feltámadt, mára az évi 8 millió palack termeléssel, közel 35%-os részesedéssel visszahódította a magyar pezsgőpiac vezetõ helyét.

Magyarországon évente 25 millió palackpezsgő fogy el. Bármilyen pezsgőt is választunk azonban az Új év köszöntésére, ne feledjük, hogy a pezsgő bár ártalmatlan italnak tűnik, meglepő gyorsasággal képes a fejünkbe szállni. Mint minden italt, ezt is csak mértékkel érdemes fogyasztani. Ha biztonságosan és elegánsan szeretnénk kinyitni a palackot, akkor lassan, egy szisszenés kíséretében emeljük ki a dugót a palackból. Szilveszterkor azonban senki sem figyel erre, hiszen a hangos durranás ilyenkor elmaradhatatlan.

Boldog új évet!!!!!!!!


képlista
 
A PEZSGŐ TÖRTÉNETE
RSS
Kategória: gasztronómia
Megszólaló: Kemendy László
Beosztás: ügyvezető, Törley
Készült: 2009-12-09
Helyszín: Budafok,
Hossz: 06:01
Kulcsszavak: pezsgű, újév, ital, ünnep
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia