Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN

SAJTÓKÖZLEMÉNYEK

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Részletes leirás:
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szervezetrendszere az Országos Tisztifőorvosi Hivatalból (OTH) és az irányítása alatt álló országos intézetekből áll. Az OTH vezetője az országos tiszti főorvos.
Az országos intézeteknek szakmai-módszertani, tudományos kutatási, képzési, továbbképzési, nyilvántartási, koordinálási, szakmai és szakértői feladataik vannak. A népegészségügyi feladatok ellátására fővárosi és megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei, valamint kistérségi, fővárosi kerületi (kistérségi népegészségügyi intézetek) működnek. Az országos tiszti főorvos az ÁNTSZ és a népegészségügyi feladatokat ellátó szakigazgatási szervei szakmai irányítója.
A fővárosi és megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei feladatai: közegészségügy (környezet- és település-egészségügy, élelmezés-egészségügy, táplálkozás-egészségügy, sugáregészségügy, kémiai biztonság); járványügy; egészségfejlesztés (egészségvédelem, egészségnevelés, egészségmegőrzés); egészségügyi, gyógyszerügyi igazgatás és koordináció; az egészségügyi szolgáltatók szakfelügyelete.
A kistérségi népegészségügyi intézetek illetékességi területükön ellátják az egészségügyi államigazgatási szerv mindazon népegészségügyi, hatósági, szakmai felügyeleti feladatait, amelyet jogszabály nem utal a Szolgálat más szerve, vagy a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv feladatkörébe.
Ország: Magyarország
Helység: Budapest
Irányitószám: 1097
Utca, házszám: Gyáli út 2-6.
Telefon: +36 1 476 1100
weblapcím: www.antsz.hu
Kapcsolattartó neve: Tengelits András
Kapcsolattartó e-mail címe: kommunikacio@oth.antsz.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: +36 30 535 05 05
 
(FP24) - Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton tetőzik a hőség. Vasárnaptól várható csak enyhülés, de az ország délkeleti részében még aznap is 35, 36 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ezért a korábban 2012. augusztus 24. péntek 24:00 óráig kiadott II. fokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos 2012. 08. 26-n 24:00 óráig meghosszabbítja.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A fényszennyezésnek (éjjeli fényterhelésnek) napjainkban már mélységeiben is egyre jobban ismertek az orvosi, ökológiai és csillagászati következményei. A hazai jogi szabályozásban mostanáig csak a természet védelméről szóló törvényben létezett utalás a fényszennyezésre. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet augusztusban életbe lépett módosítása a fényszennyezés döntő forrását adó településekre koncentrál.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint fokozódik a hőség. A hét második felében már egyre kevésbé hoznak felfrissülést az éjszakai órák, a minimumhőmérséklet is napról-napra emelkedik. Ezért 2012. augusztus 21. kedd 12:00 órától 2012. augusztus 24. péntek 24:00 óráig az országos tisztifőorvos II. fokú hőségriasztást ad ki.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény módosításaihoz kapcsolódó türelmi időszak végétől július 31-ig már közel húszezer ellenőrzést végeztek a közegészségügyi felügyelők az országban. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy a kifogásolási arány jóval 1 százalék alatt állandósulhat.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Idén a parlagfű pollenszemeit július első felében még mindig csak szórványosan, egy-egy állomáson észlelték az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Hálózatának adatai alapján. Többek között erről beszélt Dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet mb. főigazgató-helyettes főorvosa az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban tartott tájékoztatón.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, parlagfű
 
 
(FP24) - Budapest - „Egészséges-e a kóla? Nem sok jót mondhatok róla…” – írja a Ványai Ambrus Általános Iskola ifjú költője, bizonyítva, hogy megértette a HAPPY-hét üzenetét: a víz a legjobb szomjoltó. Csakúgy, mint az a további 30.000 diák, aki részt vett a már harmadik alkalommal megrendezett speciális egészséghéten.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, OÉTI, Happy-hét
 
 
(FP24) - Budapest - Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése és az Országos Környezetegészségügyi Intézet szakmai ajánlása alapján a 2012. június 30-án 00.00 órától 2012. július 04. 24.00 óráig elrendelt III. fokú hőségriadót 2012. július 9. 24.00 óráig MEGHOSSZABBÍTJA. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, hőségriadó
 
 
(FP24) - Budapest - Hogyan tudjuk megelőzni a hőség okozta legfontosabb problémákat: a túlmelegedést és a kiszáradást?

bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, hőségriadó
 
 
(FP24) - Budapest - Gyógyszereink akár otthoni tartózkodásunk, akár utazásaink során is csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a gyógyszerek csomagolásában elhelyezett betegtájékoztatóban előírt körülmények között tároljuk.
bővebben
 
 
(FP24) Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tartós hőhullám várható a hétvégén hazánkban, ezért 2012. június 30. szombat 00.00 órától 2012. július 4. szerda 24.00 óráig III. fokú hőségriasztást rendel el az országos tisztifőorvos az ország egész területére.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, hőségriadó
 
 
(FP24) - Budapest - Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is. Többségük azonban kis elővigyázatossággal megelőzhető, illetve elengedhetetlenül szükséges a szülők odafigyelése. Erről volt szó az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet tájékoztatóján Budapesten.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az országos tisztifőorvos II. fokú hőségriasztást ad ki 2012. június 18. hétfő 12.00 órától június 21. csütörtök éjfélig az ország egész területére vonatkozóan. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet eléri a 25 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Több hónapos, egyeztetésekkel kísért folyamat zárult le júniusban, amikor az Országos Tisztifőorvosi Hivatal meghozta határozatait arról, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatók július 1-től milyen kapacitásokkal és milyen területi ellátási kötelezettséggel vesznek részt a fekvőbeteg-szakellátásban. A betegek számára a legfontosabb, hogy elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, a beutalási rendet ismerve szükség esetén ők fogják pácienseiket a megfelelő intézménybe irányítani.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ
 
 
(FP24) - Budapest - Az idén 5. alkalommal szervezte meg a Védőnők Napját az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Védőnői Szakfelügyeleti Osztálya, a Magyar Védőnők Egyesülete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. Az ünnepi rendezvény keretében jubileumi díszokleveleket és kitüntetéseket is átadtak a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületében, Budapesten.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, védőnők
 
 
(FP24) - Budapest - Az egészségügyi kártevőnek minősülő szúnyogok távoltartására alkalmas készítmények, a szúnyogriasztó szerek, valamint szúnyog- és kullancsriasztó szerek Magyarországon csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) engedélyével forgalmazhatók.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ
 
 
(FP24) - Budapest - Az Országos Egészségfejlesztési Intézet a nemdohányzók védelméről szóló törvény hatásmonitorozásának keretében készítette el A dohányzás társadalmi terhei Magyarországon című tanulmányát, melyet csütörtökön mutattak be Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, OEFI, dohányzás
 
 
(FP24) - Budapest - 2012 a „Gyermekbarát Igazságszolgáltatás” éve. Ennek jegyében szervezték meg azt a szakmai tanácskozást, melynek célja a szakmák közötti párbeszéd és az összehangolt cselekvés erősítése. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendőrtiszti Karával közös szervezésben 2012. május 23-án az ORFK Központi Épületének Auditóriumában tartott szakmai konszenzus konferenciát Budapesten.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérésben vesz részt hazánk 2012. május 4. és 24. között. A projekt része annak a folyamatnak, mellyel a nemdohányzók védelméről szóló törvény hatásait vizsgálják. Szintén ezen folyamat részeként dolgozták ki azt a programot, ami a szórakoztató és vendéglátó egységek belső terében vizsgálja a levegő minőségét.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Egészségnapot rendezett az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) május 3-án Budapesten, melyre 13-18 éves iskolások érkeztek.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, OGYEI, kamaszkor
 
 
(FP24) - Budapest - Az abortuszok számának csökkentése és a családtervezési ismeretek széleskörű átadása érdekében 1993. január 2-val – a magzatvédelemről szóló 1992. évi LXXIX törvény alapján – kezdték meg működésüket a Családvédelmi Szolgálatok (CSVSZ), felváltva a sokakban rossz emlékként élő abortusz bizottságokat, biztosítva az intimitást, a négyszemközti találkozást a válsághelyzetbe került nőkkel.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Újabb állomásához érkezett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat európai uniós támogatással megvalósuló informatikai fejlesztése, melynek eredményeként egy új elektronikus információs rendszer áll a Szolgálat, az ügyfelek és az adatszolgáltatók rendelkezésére.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ
 
 
(FP24) - Budapest - Konyhatechnológiai fogásokat, az egészséges ételkészítés fortélyait tanulhatják meg mindazok, akik részt vesznek az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főzőiskolájának valamelyik foglalkozásán. A Főzés 6alma Főzőiskola azt a missziót vállalta fel, hogy avatott szakértő irányításával a gyakorlatban sajátíthatják el a résztvevők egy-egy menüsor elkészítését.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Ezekben a hónapokban a legaktívabbak a kullancsok. Ha a bőrünkbe befúródott kullancsot időben felfedezzük és eltávolítjuk, akkor nem kerülhetnek a kórokozók a szervezetünkbe, ugyanis az állat jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva juttatja fertőzött nyálát az emberbe. Hazaérve mindenképpen tartsunk kullancsvizitet!
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, OEK, kullancs
 
 
(FP24) - Budapest - A türelmi időszak lejártát követő első napon a közegészségügyi felügyelők 1.150 egységet ellenőriztek, 42 helyen találtak szabálytalanságot. A közforgalmú intézmények tulajdonosai, üzemeltetői és az állampolgárok is megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A vegyi anyagok minden háztartásban megtalálhatók, így fontos, hogy már a gyermekekben is tudatosítsuk: a nagymama gyógyszere nem játék; a tisztítószerek ugyan szép színesek, ám mérgezőek. A legjobb, ha ezeket olyan helyen tároljuk, ahol a gyermekek nem férnek hozzá. Gyakorló pedagógusoknak, kémia tanároknak, védőnőknek, kémiai biztonsági felügyelőknek szervezett konferenciát az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) csütörtökön.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A közétkeztetésben – különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekben – az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) saját vizsgálati eredményeire építve, a legújabb szakirodalmi adatokat is figyelembe véve készítette el a táplálkozástudomány mai állásának megfelelő táplálkozás-egészségügyi ajánlást.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A fejtetvesség évről-évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, fejtetvesség
 
 
(FP24) - Budapest - A prevenció eszközei Magyarországon főként az iskolai színtéren jelennek meg. Tekintve, hogy a drogok kipróbálásának ideje jellemzően a középiskolás évekre esik, így fontos, hogy a folyamat kezelése rögtön itt el is kezdődik – vonható le a következtetés a Nemzeti Drog Fókuszpont drogprevenciós törekvéseket áttekintő elemzéséből. Szintén főként fiatalokat megcélzó példamutató kezdeményezések megfigyelhetők a szabadidő eltöltésének színterein, a munkahelyi megelőzés azonban nem elterjedt.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, drogprevenció
 
 
(FP24) - Budapest - A XXI. század követelményeinek minden téren megfelelő informatikai beruházás fejeződik be 2011. augusztus 31-én az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban. Az EKOP-3.1.1-09-2009-0001 számú projekt keretében közel 1,8 milliárd forint értékben újul meg az OTH, és ezen keresztül az ÁNTSZ, valamint a hozzá kapcsolódó szakmai intézetek számítástechnikai környezete.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ
 
 
(FP24) - Budapest - Hazánkban a nyár végén, ősz elején jelentkezik a legtöbb allergiás probléma – elsősorban a légkörben található magas parlagfű-pollen koncentráció miatt.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, pollen, allergia
 
 
(FP24) Folyamatos volt a közegészségügyi ellenőrzés az augusztus 8. és 15. között megrendezett Sziget Fesztiválon. Mindössze egy eljárást indult.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, Sziget
 
 
(FP24) - Budapest - Dr. Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szakmai ajánlásait is figyelembe véve az ország egész területére augusztus 26-án 24 óráig kiadott III. fokú hőségriadót augusztus 27-én 00 órától kezdődően II. fokú hőségriasztásra csökkenti és augusztus 28-án 24 óráig meghosszabbítja.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A megbízott országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján kedden 0 órától 24 óráig másodfokú, szerdán 0 órától pénteken 24 óráig harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A mérések szerint a parlagfű pollenszemei július második hetétől országszerte jelen vannak a levegőben – erről tanúskodnak az Aerobiológiai Hálózat adatai. Ezekben a hetekben az esőzések következtében pollenkoncentrációja még sehol sem érte el a tüneteket is kiváltó közepes szintet – azonban a felmelegedés hatására és a tartós eső elmúltával pollenszórása felerősödik és augusztus elején várhatóan elindul a parlagfű szezon.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az utazók számára gyakran jelentenek erőpróbát az országok közötti kulturális, higiénés, etikai és gazdasági különbségek. Nem csak az egészségi problémák – mint pl. a gyomor-bél panaszok, a láz és a fertőzések – elkerülése fontos. Előzetesen tájékozódni kell a célországra jellemző szokásokról, kultúráról, életmódról és politikai helyzetről.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, utazás, oltás
 
 
(FP24) - Budapest - Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint a Németországból induló járvány kórokozója egy korábban igen ritkán észlelt, O104:H4 szerotípusú E.coli. A járvány során bekövetkezett fertőzések legvalószínűbb forrásai nyersen elfogyasztott, csíráztatásra használt görögszéna magok, amit a francia és német epidemiológiai vizsgálatok eredményei alátámasztanak. Emellett korlátozott számú emberről-emberre terjedő másodlagos fertőzést is igazoltak.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ
 
 
(FP24) - Budapest - A nyári kánikula mindenki számára olyan időjárási környezetet teremt, mintha mediterrán, vagy szubtrópusi, trópusi vidékre utazna! Ezért életmódunkat ehhez kell igazítanunk, hogy csökkentsük a kellemetlen közérzetet, elkerüljük a rosszullétet, egészségre veszélyes, károsító hatásokat. Különösen érzékenyek és védelemre szorulnak ilyenkor a várandós és szoptató anyák és a csecsemőik.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A gyógyszerkészítményeket mindig a betegtájékoztató illetve az alkalmazási előírás utasításai szerint kell alkalmazni.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A globális felmelegedés, a klímaváltozás következtében a hőséghullámok számának növekedésével kell számolni. Ezek az időszakok különösen megviselik a szervezetet.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján péntekig II. hőségriasztási fokozatot rendel el.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján keddi napra hazánk több megyéjében (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod, Szabolcs megye), ahol 25 fok körüli középhőmérséklet lesz a jellemző, II. fokú hőségriasztást rendel el, az Alföld és a Dunántúl déli részén, ahol több helyen 26, 29 fok között alakul a középhőmérséklet, fenntartja a III. fokozatú hőségriadót.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is okozhat a túlzott koffeinbevitel. A fiatalok körében oly népszerű energiaitalokban akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, energiaital
 
 
(FP24) - Budapest - Az országos tisztifőorvos III. fokú hőségriadót ad ki július 8. péntek 8.00 órától július 11. hétfő éjfélig. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A magyar gyerekek akár négyszer, míg a felnőttek legalább háromszor több sót fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Magyarországon évente 30 gyermek hal meg bántalmazás miatt, illetve azért, mert szüleik elhanyagolják őket, nem foglalkoznak velük. A gyermekjóléti szolgálatok a gyermekkorú népesség körülbelül tíz százalékát tartják nyilván veszélyeztetettként! Szakemberek szerint ott, ahol nagy a szegénység, különböző gyermekbalesetek is könnyebben fordulnak elő. Ezek hátterében is gyakran feltételezhető az elhanyagolás.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A Népegészségügyi Termékdíj legfontosabb üzenete, hogy a hazai lakosságot az egészséges táplálkozás felé terelje, csökkentve azon élelmiszerek fogyasztását, melyek egészségtelennek tekinthetők, s amelyek bizonyítottan felelősek számos súlyos betegség kialakulásáért.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A mefedron-használók között sok a fiatal
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az országos tisztifőorvos előzetes, figyelmeztető jelzést ad ki 2011. június 18-ra, szombatra hazánk déli, délkeleti megyéire.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, hőség
 
 
(FP24) - Budapest - Van-e megfelelő nagyságú pihenőhely? Tiszta, rendezett-e a partszakasz? Megfelelő-e a füvesítés, parkosítás? Gondoskodtak-e öltözőhelyiségekről, illemhelyekről? Többek között ezekre kíváncsi a hatóság, amikor a kijelölt fürdőhelyeket vizsgálja.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A Védőnők Napján Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos és Odor Andrea országos vezető védőnő köszöntötte az ünnepi rendezvény résztvevőit.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, védőnők
 
 
(FP24) - Budapest - Hazánkban továbbra sincs a német járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedés – erről tájékoztatta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal részéről dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos a sajtó képviselőit pénteken.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Lehetséges emberi rákkeltő a rádiófrekvenciás elektromágneses tér
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, mobiltelefon, rák
 
 
(FP24) - Budapest - Hazánk továbbra is fertőzésmentes, a laboratóriumi vizsgálatok nem igazoltak összefüggést a németországi járvánnyal – erről tájékoztatta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal részéről dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos a sajtó képviselőit.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Minden húsz újszülöttből egy intenzív ellátást igényel. Hazánkban a Neonatális Intenzív Centrumok speciálisan a koraszülöttek és beteg újszülöttek ellátására szakosodott és felszerelt osztályok, amelyek évente 6000 súlyos állapotú újszülöttnek adtak esélyt az életre. Közülük minden ötödik súlya 1500 gramm alatt van, nekik a neonatális intenzív centrumok nélkül aligha lenne esélyük a túlélésre.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Nem a dohányzók, hanem a dohányzás ellen és a nemdohányzók védelmében kívánunk fellépni akkor, amikor az ÁNTSZ és a népegészségügyi szakigazgatási szervek munkatársainak jelentős része a törvény hatályba lépése előtt és azt követően az ellenőrzésekben részt vesz – mondta a világnapi sajtótájékoztatón dr. Paller Judit mb. országos tiszti főorvos.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Nyolc beteg székletvizsgálati anyaga érkezett meg eddig az Országos Epidemiológiai Központba.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A 2010/11-es szezonban összesen 1.400 háziorvos vett részt az influenza figyelőszolgálatban, ami a praxisok ötödét fedte le. Ezen kívül 168, úgynevezett „sentinel” (őrszem) családorvos rendszeres virológiai vizsgálatot is végzett, hogy meghatározzák az influenzaszerű megbetegedések kórokozóit. Az adatok gyűjtése és elemzése 2010. október 4-én kezdődött és 2011. május 22-én fejeződött be.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, influenza
 
 
(FP24) - Budapest - A hét végéig 5 olyan székletminta érkezett az Országos Epidemiológiai Központba, melyet Németországban járt magyar betegtől küldtek be vizsgálatra az egészségügyi intézmények – mondta dr. Szabó Enikő vasárnap, a Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megtartott sajtótájékoztatón.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A német hasmenéses járvány legfontosabb első tanulsága, hogy a megelőzésben kulcskérdés az általános higiénés szabályok betartása – erre hívta fel a figyelmet a Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megtartott rendkívüli tájékoztatón dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Ezek a fertőzések ismertek, 1985 óta az Országos Epidemiológiai Központban regisztrálásra kerülnek, hazánkban évente néhány eset előfordult, azonban összefüggő, nagy járványos méreteket nem öltött.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Gyorsabb információáramlás veszélyhelyzetekben, a sürgősségi ellátás támogatása, a katasztrófavédelem kiegészítése, magasabb szintű járványügyi, kémiai és sugárbiztonság – ezt ígéri a közép-magyarországi régióban megvalósuló összetett fejlesztés. Az országos jelentőségű program az ÁNTSZ belső informatikai rendszerét is érinti.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az idén eddig nem tapasztaltak kirívó szabálytalanságot a strandok, fürdők közegészségügyi ellenőrzésekor a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei és a kistérségi népegészségügyi intézetek.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az elmúlt héten a becslések szerint 1.900 fő kereste fel orvosát influenzás panaszokkal. A betegek többsége továbbra is fiatal felnőtt, a 15-34 éves korosztályból kerül ki.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, influenza
 
 
(FP24) - Budapest - 14 ezer középiskolás kaphatja meg a vakcinát – cél a megelőzés
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Akár 25 százalékkal is emelkedhet a halálozások száma a nagy melegben
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az elmúlt héten a becslések szerint kb. 2 300 fő kereste fel orvosát influenzás panaszokkal. Az országos adatok szerint a betegek legnagyobb része a 15-34 éves korcsoportba tartozó fiatal felnőtt volt.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, influenza
 
 
(FP24) - Budapest - Az elmúlt héten a becslések szerint 2200 fő kereste fel orvosát influenzás panaszokkal, ami 15 százalékkal kevesebb, mint egy héttel korábban. A betegek többsége 15-34 év közötti fiatal felnőtt, ez a korcsoport adta az összes eset több mint 40 százalékát.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, influenza
 
 
(FP24) - Budapest - 2011. április 18. és 24. között a becslések szerint 2600 fő kereste fel háziorvosát influenzaszerű tünetekkel, ez 35 százalékkal kevesebb mint egy héttel korábban.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, influenza
 
 
(FP24) - Győr - Több kiemelt témakör is szerepel a Népegészségügyi Tudományos Társaság XIX. Nemzetközi Kongresszusának programjában. A rendezvény helyszíne ezúttal Győr, ahol 2011. április 26. és 27. között találkoznak a népegészségüggyel foglalkozó szakemberek.
• Az államigazgatás szerepe az egészségügyi rendszer irányításában
• A humán erőforrás problémái az egészségügyben
• A határmenti együttműködés lehetőségei
• Roma integráció és népegészségügy
• Biomedicinális népegészségügyi kutatások

bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Körülbelül négyezer ember kereste fel orvosát felsőlégúti panaszokkal április 11. és 17. között, ez 24 százalékkal kevesebb, mint egy héttel korábban. A legtöbben továbbra is Pest megyében mentek orvoshoz. Az országos átlagnál több a beteg a fővárosban, illetve Somogy, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, influenza
 
 
(FP24) - Budapest - Április 26-án lesz a parlamenti zárószavazása a nemdohányzók védelméről szóló, ugyanakkor a dohányosok egészségét is védő törvénytervezetnek. 2012. január 1-től lépne hatályba és három hónap türelmi idő után a zárt légterű nyilvános helyek, közintézmények, éttermek, bárok és munkahelyek 100%-ban dohányfüst mentessé válnak.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, OEFI, dohányzás
 
 
(FP24) - Budapest - 2011. április 11-15. között sikeresen lezajlott az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által koordinált 2. HAPPY-HÉT programsorozat.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A gyermekkori elhízás volt annak a konferenciának központi témája, amelyet az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szervezett szakorvosok, egészségügyi szakdolgozók, hatósági élelmiszerellenőrök, a közétkeztetésben, az élelmiszer-előállítás és forgalmazás területén dolgozóknak Budapesten.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az elmúlt héten 16 százalékkal kevesebben, a becslések szerint 5300-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a figyelőszolgálat adatai szerint. Győr-Moson-Sopron, Somogy és Bács-Kiskun megyékben azonban nőtt a megbetegedések száma.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, influenza
 
 
(FP24) - Budapest - A projekt során 120 anya-gyermek pártól gyűjtenek mintákat és adatokat minden résztvevő országban. A DEMOCOPHES elővizsgálat során a következő biomarkereket (jelző anyagokat) nézik vizeletben és emberi hajmintában a szakemberek: higany, kadmium, ftalátok, valamint kotinin, amely a környezeti dohányfüst metabolitja.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Becslések szerint az Európai Unióban több mint 25.000 ember halálát okozzák az antibiotikum rezisztens baktériumok által okozott fertőzések, melyek többsége a kórházakban alakul ki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éberségre szólít az Egészség Világnapján.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az elmúlt héten 28 százalékkal kevesebben, a becslések szerint körülbelül 6300-an mentek orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, influenza
 
 
(FP24) - Budapest - Szociális, egészségügyi, oktatási szakembereknek, büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozó nevelőknek, felügyelőknek, civil- és egyházi, alapítványi szervezetek képviselőinek indított „mesterkurzust” az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Diótörés Alapítvány. A 18 hónapon át tartó programot a Norvég-Magyar Projekt támogatta, 280 millió forinttal.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Dr. Turai István OSSKI főigazgató nyílt levele a japán földrengés katasztrófa miatt aggódókhoz - FRISSÍTVE!
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az Országos \"Frédéric Joliot-Curie\" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet főigazgatója, Dr. Turai István nyílt levele a japán földrengés sugáregészségügyi hatásai miatt aggódókhoz.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A hagyományok szerint minden évben március utolsó csütörtökén tudományos ülés keretében adják át a Fodor József- és a Fenyvessy Béla-emlékérmeket. Az idén évfordulót is ünnepel a Magyar Higiénikusok Társasága, hiszen a szervezet nyolcvan évvel ezelőtt, 1931-ben alakult meg.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest -
• Országos járvány már nincs, de Pest és Fejér megyében még terjednek a vírusok
• A legtöbb beteg 15-34 év közötti fiatal felnőtt
• A fertőzésekért fele-fele arányban felelős az influenza A(H1N1)2009 és a B vírus

bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A környezet-egészségügyi tapasztalatok szerint Magyarországon is növekedett a tudatosabban táplálkozó, az egészségére nagyobb gondot fordító emberek száma. Egyidejűleg szerencsére nemcsak fogyasztóként leszünk egyre felvilágosultabbak, hanem környezethasználóként is. Az egészséges, jó ivóvizet kincsnek, értéknek kell tekinteni, és ennek megfelelően kell összefognunk a vízforrások vizének, valamint a hálózatba vezetett minőségének megőrzéséről, hogy a használat helyén ne lehessen ok panaszra.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - • közel harmadával kevesebben fordultak orvoshoz
• Borsodban és Békésben 80 százalékkal esett vissza a megbetegedések száma
• a szezonban először több igazolt fertőzést okozott a B vírus, mint a H1N1

bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, influenza
 
 
(FP24) - Tatabánya - A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2011. március 16-ától újjászerveződött formában, új székházban kezdte meg működését. Az új székházat március 18-án mutatta be az érdeklődőknek és a sajtónak Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, Dr. Paller Judit mb. országos tiszti főorvos és Hollósiné dr. Szentesi Zsuzsanna mb. megyei tiszti főorvos.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A gyártó saját hatáskörben intézkedett a termékek visszahívásáról. A tápszer túl magas vitamin- és ásványianyag-tartalma szorulást vagy hányást, hasmenést okozhat. A kifogásolt Milupa termékek visszagyűjtését az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ellenőrzi.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, Milupa, tápszer
 
 
(FP24) - Budapest - Fejér megyében még mindig tombol a járvány, látványos a visszaesés Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyékben.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Felfüggesztette a japán egészségügyi minisztérium két világszerte használt csecsemőoltás, a „Prevenar” és az „ActHIB” használatát, amíg lezárulnak a vizsgálatok négy kisbaba halálának ügyében. Tekintettel arra, hogy hazánkban a szóban forgó készítmények – egyes sajtó orgánumokban megjelentekkel ellentétben – nincsenek forgalomban, intézkedések bevezetése nem indokolt.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet közleménye
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, glutén
 
 
(FP24) - Budapest - 2011-ben új szolgáltatást vezet be az Országos Környezetegészségügyi Intézet: a korábbi évek pollen és hőmérséklet adatai, valamint a meteorológiai előrejelzések alapján mintegy két héttel előbb tájékoztatjuk a lakosságot a monitorozott allergén növények virágzásának várható megindulásáról – amelyet természetesen az időjárási tényezők, elsősorban a csapadék – bizonyos fokig módosíthat. Az információ a www.antsz.hu valamint az OKI honlapján lesz elérhető a friss hírek között.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - • Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések akár 50-70%-al is csökkenthetők
• A kórházi fertőzések átlagosan 4 nappal hosszabbítják meg a kezelést
• Hazánkban évente 90 ezer ilyen eset fordul elő
• A fertőzések megelőzésében a kézhigiéne az egyik legfontosabb elem

bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban így Magyarországon is.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, dohányzás
 
 
(FP24) - Budapest - Még mindig sokan keresik fel háziorvosukat influenzaszerű tünetekkel, tart a járvány.
bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, influenza
 
 
(FP24) - Budapest - Az antibiotikum rezisztens baktériumok megjelenése az európai kórházak napi problémájává vált, egyre jelentősebb közegészségügyi veszélyt jelent.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A pollenszezon egymástól jól elkülönülő két részre osztható: a tavaszi fák, illetve a nyári gyomok pollenszórására. Előbbit elsősorban a hőmérséklet befolyásolja, míg utóbbit a csapadék, a hőmérséklet és a gyomirtás együttesen.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Befejeződött az Európai Gyermekbiztonsági Akcióterv Program. “Európában a balesetek miatt több gyermek és serdülő hal meg, mint bármilyen más betegség következtében. Jelentősen javíthatjuk a helyzetet azzal, ha a bizonyítottan hatékony megelőzési eljárásokat alkalmazzuk.” - erről beszélt John Dalli európai egészségbiztos, aki a gyermek és serdülő biztonság javítását az Európai Unió egyik prioritásának nevezte.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A „Miracle Mineral Solution”, vagy más néven „Miracle Mineral Supplement (MMS)”, „Prime pH cseppek” az interneten keresztül forgalmazott, többek között lúgosításra ajánlott termékek, melyeket súlyos betegségek kezelésére javasolnak, mint pl. HIV, TBC, malária, hepatitis, és rák.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Mint arról az ÁNTSZ már korábban hírt adott, 1,2 millió Fluval P vakcina áll a lakosság rendelkezésére az idei szezonban. A védőoltás egykomponensű, az influenza H1N1 vírusa ellen nyújt védelmet.
bővebben
Kulcsszavak: influenza, oltás
 
 
(FP24) - Budapest - A Családbarát Programoknak helyet adó intézet, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Alapító Okiratában olyan alapelveket fogalmaz meg, amelyek a gyermekek jól-létével és az ezzel kapcsolatos gyermeki jogok érvényesítésével összefüggő feladatok tekintetében az egységes szemléletet képviseli.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2010 szeptemberében elindította a Startolj reggelivel! iskolareggeli programot, melynek célja, hogy kialakítson a tanulókban egy olyan szokást, mely az egészséges életmód része.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A szexualitás az életminőséget döntően meghatározza, az egészség fontos tényezője. A tabuk ledöntése, a hagyományosan szégyenkező attitűd, a szexualitást kizárólagos magánügyként kezelő gondolkodásmód megváltoztatása eredményezheti a felnövekvő újabb generációk eredményesebb szocializációját.
bővebben
Kulcsszavak: fiatalok, szex, OEFI,
 
 
(FP24) - Budapest - Magyarországon a gyermekkori elhízás igen komoly népegészségügyi problémát jelent. Ebben az évben Magyarország csatlakozott a WHO gyermekkori elhízás monitorozó kezdeményezéséhez, melynek keretében az OÉTI vezetésével országosan 91 iskola 1291, 7 éves tanulójánál került sor a tápláltsági állapot vizsgálatára nemzetközileg elfogadott standard módszerekkel.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Nyugodtam készülhetnek az oltó orvosok a további életkorhoz kötött védőoltások beadására.
bővebben
Kulcsszavak: védőoltás, ÁNTSZ,
 
 
(FP24) - Budapest - A WHO főigazgatója 2010. augusztus 10-én bejelentette, hogy a H1N1 influenza vírus által okozott világjárvánnyal kapcsolatban a legmagasabb 6. felkészülési fázist átminősítette a pandémiát követő időszakra.
bővebben
Kulcsszavak: influenza, H1N1, WHO, ÁNTSZ
 
 
(FP24) Az anyatej a csecsemő ideális tápláléka. Nemcsak összetételében, hanem kalória tartalmában is biztosítja az optimális növekedést és fejlődést. Az anyatej olyan összetevők elegye, amelyek biztosítják az energia és tápanyag (zsírok, laktóz, fehérjék) bevitelt, továbbá a fejlődésben és a védelemben is szerepet játszanak.
bővebben
 
 
(FP24) - Győr - Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Magyarországon 2010. július 14-től 2010. július 18-ig a várható napi középhőmérséklet meghaladja a 27 °C-ot. Ennek alapján, az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézet szakmai ajánlásait is figyelembe véve, az ország egész területére vonatkozóan a 2010. július 12-én elrendelt II. fokú hőségriasztást dr. Paller Judit mb. országos tiszti főorvos 2010. július 18-ig III. fokú hőségriadóra emeli.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az emberek sófogyasztása szorosan összefügg a magas vérnyomással, amely a szív- és érrendszeri betegségek legfontosabb kockázati tényezője.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - 1999-ben az ÁNTSZ a budapesti óvodások passzív dohányzási gyakoriságát és a kiválasztott óvodások szüleinek dohányzási szokásait vizsgálta. A felmérés során azt tapasztalták, hogy a családok 50,5 százalékában dohányzott valamelyik vagy valamennyi felnőtt, a fővárosi óvodások 39,6 százaléka pedig passzív dohányossá vált. A dohányos családok 29,7%-a kisgyermekük jelenlétében rendszeresen, 47,8 százalékában alkalmanként dohányozott.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - 1999-ben az ÁNTSZ a budapesti óvodások passzív dohányzási gyakoriságát és a kiválasztott óvodások szüleinek dohányzási szokásait vizsgálta. A felmérés során azt tapasztalták, hogy a családok 50,5 százalékában dohányzott valamelyik vagy valamennyi felnőtt, a fővárosi óvodások 39,6 százaléka pedig passzív dohányossá vált. A dohányos családok 29,7%-a kisgyermekük jelenlétében rendszeresen, 47,8 százalékában alkalmanként dohányozott.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Akkreditált team-továbbképzés indult március 27-én az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szervezésében – a Szűrőprogramok Országos Kommunikációja című TÁMOP-6.1.3- 08/1-2008-0002 azonosító jelű projekt keretében – az egészségügyi szakdolgozók és háziorvosok számára.
bővebben
 
 
(FP24) - Magyaroszág - Az elmúlt napok extrém időjárási körülményei számos településen teremtettek közegészséget veszélyeztető helyzetet. Éppen ezért az ÁNTSZ felhívja a lakosság és az érintett önkormányzatok figyelmét arra, hogy az árvízzel, belvízzel sújtott területeken a járványok, betegségek elkerülése érdekében a legfontosabb teendő a fertőtlenítés.
bővebben
 
 
(FP24) - BUdapest - Clean Care is Safer Care - azaz „Tiszta betegellátás, biztonságosabb betegellátás” program részeként hirdette meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a „Kézhigiénés világnapot” 2010-ben. A - magyarul - „Ments életeket: moss kezet” szlogenű hazai kampány is a kézhigiéne fejlesztését tűzte ki célul.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - 2010. április 10-én az Egészségügyi Világszervezet tádzsik irodáját arról tájékoztatták, hogy az elmúlt négy hónapban az országban a szokásosnál lényegesen több, petyhüdt bénulással járó megbetegedés fordult elő a 15 éven aluli gyermekek között. 2010. április 22-ig 128 petyhüdt bénulással járó megbetegedést jelentettek, 10 gyermek meghalt.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) és a Bécsi Egyetem Táplálkozástudományi Tanszéke közös kutatás keretében vizsgálja, hogy a szoptató édesanyák probiotikum-fogyasztása miért járul hozzá a csecsemőkori allergiák (ekcéma, ételallergia) kockázatának jelentős csökkenéséhez.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) hosszú évek óta foglalkozik a gyermekbántalmazás, családon belüli erőszak témakörével. Az Intézet munkatársai által kidolgozott módszertani levél, oktató DVD-k és számos multiszektoriális konferencia jelzi munkánkat.
bővebben
 
 
(FP24) Mennyire biztonságosak az energiaitalok? címmel konferenciát szervezett az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, valamint a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal 2010. április 13-án.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az Európai Unió vegyi anyagokra vonatkozó jogszabálya, a REACH rendelet az EU valamennyi tagállamában, így Magyarországon is közvetlenül alkalmazandó. A vegyi anyagot gyártóknak, importálóknak és továbbfelhasználóknak hazánkban is eleget kell tenniük az előírásoknak!
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen és jelentősen elmarad attól, amit társadalmi-gazdasági fejlettségünk általános szintje lehetővé tenne. Alacsony az egészségesen és teljesen munkaképesen eltöltött életévek száma. A halálokok szerkezetét tekintve a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos betegségek játszanak vezető szerepet.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az influenza világjárvány eddig mérsékelt súlyosságúnak tekinthető. Amennyiben a H1N1 vírus genetikai szerkezetében nem következik be jelentős változás, úgy Európában nem valószínű egy tavaszi-nyári járványhullám. Folytatni kell azonban az influenza elleni védőoltási programot, mivel szórványosan előforduló megbetegedésekre, kisebb helyi járványokra még számítani kell.
bővebben
Kulcsszavak: influenza
 
 
(FP24) - Budapest - Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalához érkezett RAPEX (az Európai Unió központi piacfelügyeleti információs rendszere) riasztás alapján magyar forgalmazója is van azoknak a kínai gyártmányú gyermekjátékoknak, melyeknek ftalát-tartalma jelentős mértékben meghaladja a megengedett határértéket.
bővebben
Kulcsszavak: játékok
 
 
(FP24) - Budapest - Magyarországon is – hasonlóan a világ más részeihez – a várandósok között arányaiban sokkal gyakoribb az új influenza okozta súlyos megbetegedés és a tragikus kimenetel az egészségesekhez képest.
bővebben
Kulcsszavak: új influenza
 
 
(FP24) - Budapest - A legfrissebb járványügyi adatok azt mutatják, hogy az új influenzajárvány első hulláma lezajlott, de hamarosan újabb hullámra lehet számítani, ezért nagyon fontos, hogy a védekezés ne hagyjon alább – erre kérte dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos az orvosszakmai szervezetek képviselőit azon a csütörtöki megbeszélésen, amelyre Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban került sor.
bővebben
Kulcsszavak: influenza
 
 
(FP24) - Budapest - Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága 5 évenként vizsgálja a gyermekjogok érvényesülését valamennyi tagállamban. A hazánkat érintő utolsó vizsgálat egyrészt elismeri, hogy komoly előrelépések történtek, másrészt további erőfeszítéseket javasol.
bővebben
Kulcsszavak: gyermekek, kórházak
 
 
(FP24) - Budapest - Az Európai Antibiotikum Nap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kezdeményezésére jött létre, szoros együttműködésben az Európai Unió intézményeivel, a tagországok egészségügyi hatóságaival, az Egészségügyi Világszervezettel, szakmai csoportok képviselőivel, mint például az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Társasága (ESCMID) és az Európai Orvosok Állandó Bizottsága (CPME).
bővebben
Kulcsszavak: antibiotikum
 
 
(FP24) - Budapest - Európai Uniós támogatással alakít ki informatikai rendszert az ÁNTSZ a humán vízhasználat felügyeletére.
bővebben
Kulcsszavak: víz
 
 
(FP24) - Budapest - Az 1993. óta gyakorlati lépéseket tevő Családbarát Program a nyolcvanas években Pest megyében végzett felmérés eredményei alapján indult útjára. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet megalakulása óta biztosítja a program továbbfejlesztését. Immár 11. alkalommal pedig konferencián összegezték a szakemberek a tapasztalatokat.
bővebben
Kulcsszavak: szülés
 
 
(FP24) - Budapest - Pandémiának nevezzük a több országra, több földrészre, vagy a Föld egészére kiterjedő influenza járványokat. A XX. században többször is megjelent a Földön olyan influenzavírus, amely pandémiát idézett elő. 1918-ban a H1N1 vírus által okozott és „spanyolnátha” néven ismertté vált pusztító járvány alakult ki, amely a becslések szerint 20-50 millió ember halálát okozta. Az ezt követő pandémiák kevésbé ugyan, de szintén súlyos következményekkel jártak.
bővebben
 
 
(FP24) Egy 33 éves nőbeteg, aki nemrég szült, és aki rosszindulatú daganatos betegség miatt kezelés alatt állt, 2009. október 2-án elhalálozott. A kórbonctani vizsgálat során új influenza A(H1N1)v vírus fertőzés is igazolódott a betegnél.
bővebben
Kulcsszavak: N1H1, halálozás
 
 
(FP24) - Budapest - Az influenza világjárványra történő felkészülés egyik legfontosabb eleme az influenza elleni oltások szervezése és lebonyolítása. A WHO és az ECDC előrejelzése szerint a 2009/2010. évi szezonban Európában a H1N1 és a H3N2 altípusú influenza A, illetve az influenza B vírus mellett a pandémiás A(H1N1)v vírus terjedésével is számolni kell.
bővebben
Kulcsszavak: H1N1, vakcina
 
 
(FP24) - Budapest - 2009. szeptember 11-én egy ismeretlen személy Budapesten, a Fővárosi Állatkertben leadott egy műanyag dobozban egy denevért. A denevér később elpusztult. A vizsgálat megállapította, hogy kimúlását veszettség okozta.
bővebben
Kulcsszavak: veszettség, denevér
 
 
(FP24) - Budapest - Sajnálatos módon megtörtént a második haláleset Magyarországon az új típusú influenza megbetegedés miatt. A második haláleset áldozata egy Dél-Dunántúlon élő fiatalember. Az elhunyt egészséges, kórelőzmény nélküli, rizikócsoportba nem tartozó férfi volt. A halál okának meghatározására lefolytatott boncolás során igazolódott az A(H1N1)v vírus kóroki szerepe. A járványügyi kivizsgálás folyamatban van.
bővebben
Kulcsszavak: H1N1, halálozás
 
 
(FP24) - Budapest - A világjárványt okozó influenza A(H1N1)v elleni térítésmentes védőoltások beadása három ütemben történik hazánkban. 1. ÜTEM: Hat hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett, a szezonális influenza által is veszélyeztetett csoportok (az oltásokat a legsúlyosabb állapotban lévő betegeknél kell megkezdeni). 2. ÜTEM: Egészséges gyermekek védőoltása kampányoltások révén. 3. ÜTEM: A 6 hónapos, vagy annál fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők.
bővebben
Kulcsszavak: H1N1, védőoltás
 
 
(FP24) - Budapest - Mit jelent az ÁNTSZ ügyfelei számára a világjárvány küszöbén az egységes kistérségi ügyfélkapcsolati modell?
Az ÁNTSZ az idén nyáron újrafogalmazta küldetését, jövőképét és az eléréséhez szükséges stratégiáját. Az ÁNTSZ küldetése a magyar lakosság egészségi állapotának javítása, a már elért eredmények megtartása.

bővebben
Kulcsszavak: ÁNTSZ, erkimm
 
 
(FP24) - Csepel - A beküldött hét mintából négy bizonyult pozítivnak az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központja felsőlégúti víruslaboratóriumában a pénteken este végzett vizsgálatok során.
bővebben
Kulcsszavak: influenza, H1N1, Csepel
 
 
(FP24) - Budapest - Az elmúlt 24 órában Magyarországon 24 influenza A(H1N1)v gyanús beteg mintáját vizsgálta az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ. Három esetben igazolták az új influenza vírus kóroki szerepét, így az eddig megerősített esetek száma 2009. május 29. óta 105.
bővebben
Kulcsszavak: influenza
 
 
(FP24) - Budapest - Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), vagy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) ellenőrének adja ki magát az a férfi, aki több budapesti kerület vendéglátóegységében, cukrászdájában is járt.
bővebben
Kulcsszavak: ellenőr
 
 
(FP24) - Budapest - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009. július 8-án közzétett információja szerint eddig három beteg esetén (egy-egy fő Dániából, Japánból és Hong-Kongból) jelentettek antivirális szerre rezisztens influenza A(H1N1) vírust.
bővebben
Kulcsszavak: új influenza
 
 
(FP24) - Budapest - Délnyugati áramlással továbbra is meleg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A napi középhőmérséklet péntekig az országban több helyen meghaladhatja a 25 fokot, főként délen és keleten – elsősorban szerdán – helyenként akár a 27 fokot is.
bővebben
Kulcsszavak: hőség
 
 
(FP24) - Budapest - Magyarországon a hírtelen szívhalál a vezető halálokok között szerepel (2007. évben 8376 fő), amely nem csak az idősebb, hanem a fiatalabb munkaképes lakosságot is jelentős mértékben érinti. Bár javuló tendenciát mutat, a munkahelyi balesetek száma is igen jelentős (2007. évben 20922 fő). Ebből következően nagy jelentőséggel bír a munkahelyen kialakított, megfelelően működő elsősegélynyújtó rendszer és képzés.
bővebben
Kulcsszavak: életmentés
 
 
(FP24) - Budapest - Az ÁNTSZ történetében elsőként vehetett át Magyar Közigazgatási Minőség Díjat a szolgálat Orosházai, Szarvasi Kistérségi Intézete.
bővebben
Kulcsszavak: elismerés
 
 
(FP24) - Budapest - A héten délnyugati áramlással igen meleg levegő éri el a Kárpát-medencét – tájékoztatta az ÁNTSZ-t az Országos Meteorológiai Intézet. Eleinte még felfrissülést hoznak az éjszakák, azonban a hét közepétől hajnalban sem hűl le a levegő, napközben pedig helyenként 35 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Kedden még csak néhány helyen, szerdán sokfelé meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 fokot, néhol akár a 27 fokot is elérheti.
bővebben
Kulcsszavak: hőség
 
 
(FP24) - Budapest - Az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus laboratóriumában vasárnap 7 új A(H1N1) influenza pozitív eredmény született. Közülük négy a már ismert munkahelyi betegséghalmozódással érintett külföldi cég dolgozóitól származott, míg 3 pozitív eredmény az ugyanezen a munkahelyen dolgozó egyik beteg családtagjaitól.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az elmúlt 24 órában Magyarországon egy új influenzavírus által okozott megbetegedést igazoltak, így az eddig megerősített esetek száma 12-re emelkedett.
bővebben
Kulcsszavak: influenza
 
 
(FP24) - Budapest - A lakosságnál felhalmozódott lejárt vagy más okból fel nem használt humán gyógyszerek begyűjtésében valamennyi – működési engedéllyel rendelkező – közforgalmú és fiókgyógyszertár, valamint gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazó a nyitvatartási idő alatt részt vesz.
bővebben
Kulcsszavak: gyógyszer, antsz
 
 
(FP24) - Tiszántúl - Szerdán és csütörtökön a Tiszántúl északi harmadán és Borsod-Abaúj-Zemplén megye legkeletebbi részén a napi középhőmérséklet helyenként elérheti a 25 fokot – tájékoztatta az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalát az Országos Meteorológiai Szolgálat.
bővebben
Kulcsszavak: hőség, antsz
 
 
(FP24) - Budapest - Az Európai Unió néhány tagállamában – köztük hazánkban is – jelentkező lakossági panasz, majd az azt követő vizsgálatok kapcsán bebizonyosodott, hogy egyes bútorok és lábbelik károsították vagy károsíthatják az azokkal érintkezésbe kerülő fogyasztók egészségét. A klinikai vizsgálatok szerint az egészségügyi panaszokat a dimetil-fumarát nevű gombaölő hatású biocid vegyület okozta.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Az ÁNTSZ Országos Szakmai Módszertani Központ Egészségmonitorozási Osztálya június 30-ig tartó országos lakossági egészségfelmérésében, az OLEF 2009-ben több mint 3 ezer település 196 ezer lakosát kérdezi meg – a felméréseik történetében most először interneten. A kérdőív kitöltése max. 15-20 percet vesz igénybe. A programra még lehet jelentkezni. Aki szívesen kitöltené az egészségi állapottal összefüggő anonim kérdőívet, a www.olef.oszmk.hu weboldalon ezt megteheti.
bővebben
 
 
(FP24) - Kalocsa - A Kalocsai Városi Kórházat is felkereste pénteki látogatása során dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos, hogy személyesen győződjön meg arról, mit tesznek az érintettek a 2009. május 15-én kelt ÁNTSZ-határozattal, azonnali hatállyal, hat hónapra felfüggesztett Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály működésének újra indításáért.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Magyarországon a méhnyakrák által okozott halálozás – az évtizedek óta folytatott „nőgyógyászati rákszűrés” ellenére – hosszú évek óta lényegesen nem változott, viszonylag magas szinten van. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint évente mintegy 500 nő hal meg méhnyakrák következtében. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint a méhnyakrákban megbetegedett és kezelt nők száma évente mintegy 1.600, beleértve a súlyos fokú rákot megelőző állapotok miatt kezelteket is.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Hatos fokozatra emelte az influenza A(H1N1) riasztási fokozatát a WHO. Az intézkedést az indokolta, hogy a világ több országában az új humán influenza vírus fokozott intenzitással, folyamatosan terjed a lakosság körében. A WHO a pandémia súlyosságát „mérsékeltnek”, közepesnek értékeli.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Egy budapesti, fiatal férfi 2009. június 1-én influenzás tünetekkel jelentkezett a László Kórház ambulanciáján. Az elvégzett torokváladék-vizsgálatok igazolták, hogy a fertőzést az új A (H1N1) influenzatörzs okozta.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Magyarországon is igazolta az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ laboratóriuma az új influenzavírust – jelentette be pénteken 18.00 órakor dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter.
bővebben
 
 
(FP24) - Budapest - Magyarországon 2009. május 8-június 20. között több mint 3000 településen kistérségi lakossági egészségfelmérést végez az ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központja. Az adatfelvétel során közel kétszázezer 18 éven felüli személyt kérdeznek meg az interneten keresztül.
bővebben
 
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia