Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN

SAJTÓKÖZLEMÉNYEK

RMDSZ
Részletes leirás:
Európa egyik legnagyobb nemzeti kisebbségét a Románia területén élő magyarok alkotják. A legutóbbi népszámlálás (2002) hivatalos adatai szerint az ország lakosságának 6,6 százaléka, 1 431 807-en vallja magát magyarnak. A népszámlálási adatok szerint a magyarság túlnyomó többsége (98%) a nyugati kereszténységhez tartozik.

A kommunista diktatúra bukását követően, 1989. december 25-én megalakult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely a Romániában élő magyarok érdekvédelmét és közképviseletét vállalta fel. Tagsága a belső pluralizmus elvének megfelelően területi szervezetekbe, ideológiai alapon tömörülő platformokba, valamint társult szervezetekbe szerveződik. A Szövetség társult szervezetei szociális-, tudományos-, művelődési-, más szakmai jellegű-, valamint ifjúsági csoportosulások.

A Szövetség a szervezeti önkormányzat elve alapján működik, szétválasztva a döntéshozó, végrehajtó, illetve az ellenőrző szférákat.

A Szövetség legfelsőbb döntéshozó testülete a Kongresszus. Két kongresszus között a Szövetség döntéshozó testületei: a Szövetségi Képviselők Tanácsa (a továbbiakban SZKT), valamint a Szövetségi Állandó Tanács (a továbbiakban SZÁT). Két SZKT között a Szövetség döntéshozó testülete a SZÁT.

A Szövetség végrehajtó testülete az Ügyvezető Elnökség, amely végrehajtja a Kongresszus, az SZKT illetve a SZÁT határozatait. Ennek érdekében, saját hatáskörében, döntéseket hoz.

A Szövetség legfelsőbb képviseletét a szövetségi elnök, megyei szinten a megyei elnök, területi szinten a területi elnök, helyi szinten a helyi elnök látja el.

A Szövetség konzultatív testületei: a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa (a továbbiakban TEKT), a Platformok Konzultatív Tanácsa (a továbbiakban PKT) és az Országos Önkormányzati Tanács (a továbbiakban OÖT). (Részletesebben lásd: RMDSZ struktúra.)

A Szövetség parlamenti, kormányzati, illetve helyhatósági politikai képviseletét a listáin megválasztott parlamenti csoport, önkormányzati kép-viselők, polgármesterek, alpolgármesterek, valamint a Szövetség által jelölt kormányzati tisztségviselők látják el.

Az ellenőrzés feladatát a Szövetségi Szabályzat-Felügyelő Bizottság, a Szövetségi Etikai és Fegyelmi Bizottság és a Szövetségi Ellenőrző Bizottság látja el.

Az 1990., 1992., 1996., majd a 2000. évi választásokon elért eredményeinek, a helyhatóságokban, a parlamentben, valamint a kormányzati struktúrákban végzett tevékenységének köszönhetően az RMDSZ Románia politikai életének számottevő, megkerülhetetlen tényezőjévé vált.

Jelentőségét és szerepét megerősítették a 2004. évi helyhatósági- és parlamenti választások. A romániai magyarság érdekvédelmi szervezete másodszor (az 1996-2000-es időszak után) része az országot irányító kormánykoalíciónak. A törvényhozásban (10 szenátor, 22 képviselő) és a kormánykoalícióban való jelenlétével fontos szerepet vállalt és vállal Románia demokratikus intézményrendszerének megerősítése, az általános gazdasági és társadalmi reformok megvalósítása és az európai integrációra való felkészülés terén. Ugyanakkor alapvető feladatának tekinti továbbra is a nemzeti kisebbségek jogainak, az emberi jogok és szabadságjogok egyre teljesebb érvényesítését a jogállam keretein belül.

A 2004-ben az RMDSZ mind az elnökválasztáson, mind a parlamenti választásokon a negyedik helyezést érte el. Ezek az eredmények azt igazolják, hogy az RMDSZ-t a romániai magyar közösség továbbra is legitim és hatékony érdekvédelmi és közképviseleti szervének tekinti. Az RMDSZ hitelességét tükrözik a 2004. évi helyhatósági választásokon elért eredmények is, amikor 189 polgármesteri, 2488 helyi tanácsosi, valamint 111 megyei tanácsosi mandátumot szerzett. Jelenleg 5 erdélyi megye (Bihar, Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár) önkormányzatát irányítja az RMDSZ, és polgármesterei vannak olyan nem magyar többségű városokban is, mint például Szatmárnémeti, Szászrégen és Zsombolya.

A Romániai magyar Demokrata Szövetség megalakulás óta felvállalta Románia euro-atlanti és európai integrálódásának ügyét, politikai szerepvállalásával hozzájárult mind az ország NATO tagságához, mind a 2007. január 1-jei csatlakozáshoz az Európai Unióhoz. A csatlakozás utáni feltételekhez igazodva, a 2007. márciusában sorra került 8. kongresszusán olyan alapszabályzatot fogadott el, amelynek egyik fő célkitűzése, hogy a romániai magyar közösség nyertese legyen az európai integrációs folyamatnak.

Az RMDSZ tagja az Európai Néppártnak (EPP), az Európai Népcsoportok Föderatív Uniójának (FUEV), a Képviselettel Nem Rendelkező Népcsoportok Szervezetének (UNPO).
Ország: Románia
Helység: Marosvásárhely
Irányitószám: 4300
Utca, házszám: Köcsög utca 4. sz.
Telefon: 0040265210020
weblapcím: www.rmdsz.ro
Kapcsolattartó neve: Csernik Attila
Kapcsolattartó e-mail címe: csernik@rmdsz.ro
Kapcsolattartó telefonszáma: + 40 72 321 97 71
2009-11-16 16:40:18 | RMDSZ
 
(FP24) - Marosvásárhely - Ötezren voltak jelen a marosvásárhelyi sportcsarnokban az RMDSZ vasárnap megszervezett országos kampányrendezvényén, amelyen – az ország valamennyi régiójából jött hallgatóság mellett - a Szövetség országos, helyi és megyei politikusai is jelen voltak, támogatásukról biztosították Kelemen Hunor államelnökjelöltet. A rendezvény hangulatát Demjén Ferenc Honfoglalás című dala tette ünnepélyesebbé.
bővebben
PR-ügynökség: RMDSZ
 
2009-10-02 10:04:11 | RMDSZ
 
(FP24) - Brüsszel - A nemzeti kisebbségek helyzete az idei év folyamán romlott Európában, egyes államokban visszalépés történt a nemzeti kisebbségek védelméről szóló konvenciók előírásai tekintetében. Ezt a következtetést vonta le Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő és Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke, akik csütörtökön Brüsszelben folytattak megbeszélést.
bővebben
PR-ügynökség: RMDSZ
 
2009-10-02 10:01:16 | RMDSZ
 
(FP24) - Brüsszel - *** Megalakulásának 60. évfordulóját ünnepli a FUEN. A rendezvénysorozatra szeptember 29-e és október 2-a között kerül sor Brüsszelben, a szervezet jubileumi kongresszusát pedig csütörtökön és pénteken tartják. Az eseményen az RMDSZ-t Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők, valamint Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke képviseli.

bővebben
PR-ügynökség: RMDSZ
 
2009-10-02 09:59:00 | RMDSZ
 
(FP24) - Temesvár - Magyaroknak, románoknak, romáknak, az egész hazai társadalomnak szóló programjával vesz részt Kelemen Hunor államelnökjelölt az őszi választási küzdelemben – erről számolt be a politikus csütörtökön, Temesváron megtartott sajtótájékoztatóján.
bővebben
PR-ügynökség: RMDSZ
 
2009-09-16 10:24:45 | RMDSZ
 
(FP24) - Brüsszel - „Fontos, hogy az Európai Unióban legyen egységes, minden tagállam számára kötelező kisebbségvédelmi törvény - jelentette ki Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője hétfői, napirend előtti felszólalásában, az Európai Parlament e heti plenáris ülésén.
bővebben
PR-ügynökség: RMDSZ
 
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia